SD: Pitanje aerodroma veće od političkih partija, pokažite nam ekonomsku analizu

"Optimalno rješenje je ono koje je za državu isplativije na dugi rok, koje je u interesu zaposlenih, ali i koje je u funkciji turističke i ekonomske afirmacije Crne Gore, koje garantuje vecu dostupnost naše države kao turističke destinacije"
73 pregleda 19 komentar(a)
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 07.08.2018. 11:16h

Pitanje Aerodroma Crne Gore je od strateškog državnog značaja, i kao takvo je važnije i od SD-a i DPS-a, pa ga ne treba svoditi na to hoće li neko izaći iz koalicije ili neće, nego pažnju treba usmjeriti na traženje optimalnog modela valorizacije Aerodroma Crne Gore, saopštile su Socijaldemokrate (SD).

Vlada planira da od koncesije za aerodrome unaprijed naplati 100 miliona eura, takođe koncesionaru će nadoknaditi novac koji ovaj ne naplati od Montenegro erlajnsa. To su neke od značajnih stavki u predlogu koncesionog akta kojeg je juče objavilo Ministarstvo saobraćaja na svom sajtu.

Oni napominju da jesu da dalju valorizaciju, ali ne i za rasprodaju "jednog od najvažnijih privrednih subjekta u našoj državi".

"Optimalno rješenje je ono koje je za državu isplativije na dugi rok, koje je u interesu zaposlenih, ali i koje je u funkciji turističke i ekonomske afirmacije Crne Gore, koje garantuje vecu dostupnost naše države kao turističke destinacije, koje čuva nacionalnog avioprevoznika, koje podrazumijeva očuvanje i dalje unapređenje atraktivne cjenovne politike, koje nije smetnja potencijalnom razvoju drugih aerodroma u CG osim Podgoričkog i Tivatskog", kazali su iz SD.

Iz ove partije dodaju da nijesu sigurni da ponuđeni model to nudi i da zato očekuju da javnost bude upoznata sa kvalitetno ekonomskom analizom, koju pretpostavljaju da Ministarstvo saobraćaja ima, a na osnovu koje je ponuđen ovakav koncesioni akt na javnu raspravu.

"U suprotnom, teško da možemo govoriti o ozbiljno pripremljenom dokumentu, o čijim detaljima ćemo narednih dana, kada se bliže upoznamo sa njegovom sadržinom. Sustina svakog modela daje valorizacije mora biti da aerodromi i dalje budu jedna od kljucnih drzavnih karika u kreiranju CG kao turisticke i biznis destinacije", kazali su iz SD.

Bonus video: