Uzdržani spriječili izbor direktora Fonda rada

Član upravnog odbora Fond rada kazao da ih je predstavnica MER-a pozvala da ne glasaju i da je to stav ministra. Oni to negiraju

26436 pregleda 24 reakcija 23 komentar(a)
Jakov Milatović, Foto: Boris Pejović
Jakov Milatović, Foto: Boris Pejović

Upravni odbor Fonda rada je na sjednici od 8. aprila trebalo da izabere novog direktora između tri kandidata, ali se desila neuobičajna situacija da je većina članova bila uzdržana, zbog čega nijedan od kandidata nije mogao da ima pet potrebnih glasova za imenovanje.

Prema listi koju je ovom Fondu dostavila Uprava za kadrove nakon provjere znanja i kompetetnosti, najviše bodova je imala sadašnja vršiteljka dužnosti direktora Ana Mrdović, dok je drugorangirani bio Zoran Ratković bivši direktor direktorata za rad, a treći Stevan Gajević, koji se na dan sjednice nije pojavio za intervju pred članovima odbora.

Zbog ovakve situacije naredne sedmice se mora izabrati novi vršilac dužnosti ili produžiti mandat direktorici Mrdović, a zatim započeti novi postupak izbora, a ovaj sadašnji je trajao od 14. januara kada je raspisan javni poziv.

Fond rada je samostalni organ uprave, a nadzor nad njim vrši Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER). Od devet članova upravnog odbora četiri su predstavnika Vlade - Ministarstva ekonomskog razvoja, dva su iz reprezentativnih sindikalnih organizacija, dva iz Unije poslodavaca i jedan predstavnik zaposlenih iz Fonda rada.

Jedan od članova upravnog odbora kazao je “Vijestima” da ih je predstavnica MER-a u Upravnom odboru, Jevrosima Pejović, koja je u tom ministarstvu vršiteljka dužnosti direktorice Direktorata za rad i zapošljavanje, pozvala da ne glasaju ni za jednog kandidata već da budu uzdržani, plasirajući to kao stav MER-a i ministra Jakova Milatovića.

”Vijesti" su pitale MER da li je njihov stav bio da ne treba glasati ni za jednog od predloženih kandidata koji su prošli rangiranje Uprave za kadrove i da li je Pejovićeva zastupala stav ovog resora kada je pozivala ostale članove da se ne glasa ni za jednog kandidata.

Pejovićeva je, kako je sama kazala “Vijestima” na bolovanju duže vremena ali je došla na ovu sjednicu Upravnog odbora i učestvovala u njenom radu, dok je za odgovor uputila na MER.

Iz ovog ministarstva su “Vijestima” kazali da pravila glasanja omogućavaju da se pored glasanja za jednog od kandidata, član UO može i uzdržati od glasanja.

”Svi prisutni članovi UO su učestvovali u glasanju, stoga nije tačan navod da je neko od predstavnika Vlade, konkretno Pejovićeva, bio izuzetak. Postupak glasanja je bio tajan i oba kandidata su dobila po dva glasa, dakle nijedan nije zadovoljio uslov da za njega glasa najmanje pet članova”, naveli su iz Ministarstva.

Na pitanje šta će se dalje desiti sa izborom direktora Fonda, iz MER-a su kazali oni nisu upravljanja ove institucije, već Upravni odbor, u kojem, predstavnici Vlade ne čine većinu, zbog čega se ne mogu izjasniti ali će biti otvoreni za saradnju.

Prema ranijoj praksi glasanje na Upravnom odboru je bilo javno, dok je sada tajno glasanje predložio predsjednik UO Aleksa Marojević. On nije odgovarao na pozive novinara “Vijesti”.

Bonus video: