Protest bivših radnika MA, "zahvalili" se nadležnima u ministarstvima: "Nije Crna Gora Abazovićeva prćija"

Jedan od predstavnika radnika Vesko Nikolić kazao je da je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić decembra 2020. godine izašao sa idejom kako da sačuva kompaniju, ali da je svega 15 dana tražio rješenje za nju

11632 pregleda 19 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Ivan Ivanović
Sa protesta, Foto: Ivan Ivanović

Bivši zaposleni Montenegro Airlinesa (MA) okupili su se danas ispred ministarstva kapitalnih investicija, kako bi nadležnim iz tog ministarstva "iskazali zahvalnost za sve što su uradili za njih".

Bivši zaposleni su ponovili zahtjeve vezane za sedam neisplaćenih zarada, nepovezani radni staž od 2017.godine i otpremnine, kao i kako su naveli opstrukcije od nadležnih ministarstava i institucija.

Prethodne sedmice ova grupa bivših radnika je na 30 minuta blokirala saobraćajnicu prema Aerodromima Crne Gore.

Jedan od predstavnika radnika Vesko Nikolić kazao je da je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić decembra 2020. godine izašao sa idejom kako da sačuva kompaniju, ali da je svega 15 dana tražio rješenje za nju.

"Hvala g-dinu Radunoviću (državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović), našem bivšem kolegi, što mu je u tome zdušno i nesebično pomogao. Hvala i g-dinu Spajiću, koji je na vrijeme uvidio da su ono što je bilo vrijedno u MA razgrabili kreditori, i da zbog onоga što nije vrijedno" tih radnika", ne treba dalije trošiti sredstva građana, već krenuti od nule i formirati novu nacionalnu kompaniju, sa nula eura", rekao je Nikolić.

"Hvala im za nezaboravnu Novu godinu 2021. Nijesmo ni sanjati mogli da će nam prirediti takve praznike", rekao je on.

Dodao je da su pomenute osobe uništili sve ono vrijedno u kompaniji.

"Uništili ste članstvo u Međunarodnoj asocijaciji avio prevozilaca (IATA). Za one manje upućene - to nije članstvo članstva radi, već ozbiljno priznanje da poslujete po međunarodnim standardima jednako dobro kao i ostale članice asocijacije", poručio je Nikolić.

Naveo je i da nije istina to što je vicepremijer Dritan Abazović kazao da njihovi problemi nemaju veze s ovom Vladom.

"Nije Crna Gora njegova prćija. Ova je Vlada omogućila naknadu štete mnogima koji su zapali u teškoće mnogo prije nas i mnogo prije ove Vlade. Kad ima volje, ima i načina. Na vaše ćutanje mi dižemo glas, danas i ubuduće. Tražimo ono što nam pripada. Mozda Vi, Abazoviću, mislite da nijeste Vi odgovorni za MA, ali Vaša vlada nas je izbacila na ulicu. Zato smo danas tu. I zato od svih vas tražimo odgovornost", poručio je on.

Prethodno je Abazović kazao da će izvršna vlast pokušati da pomogne bivšim radnicima MA, ali i da je za postojeću situaciju u MA odgovorna prethodna vlast, koja je ostavila ogromne dugove.

"Nijesam siguran da smo mi prava adresa i da sve što se dešava oko MA ima političku, a ne ekonomsku logiku", naveo je on.

Jedna od predstavnika radnika Andrijana Habić kazala je da ne mogu da shvate zašto se i dalje otežavaju ionako veliki napori da se sačuva i valorizuje nematerijalna vrijednost kompanije.

"Prostorije keteringa zvone prazne, zemljištu na kome je hangar MA smeta upravo taj objekat, poslovnici je zabranjen rad, a nova kompanija ne dozvoljava da se u poslovnici MA prodaju karte Air Montenegra, iako nova kompanija nema svoju", navela je ona.

Očekuje da će nova vlada da se ozbiljno pozabavi pitanjem bivših zaposlenih MA, kao i korišćenja njegovih resursa.

Bonus video: