Penzioneri neće čekati deblokadu parlamenta: Izbjegnuto stopiranje povećanja penzija

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja dalo mišljenje o nejasnom članu zakona o usklađivanju penzija iz decembra

65761 pregleda 131 reakcija 65 komentar(a)
Upoređivaće rast zarada i inflaciju u prvom kvartalu sa posljednjim iz prošle godine: Fond PIO, Foto: Luka Zeković
Upoređivaće rast zarada i inflaciju u prvom kvartalu sa posljednjim iz prošle godine: Fond PIO, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, kako je saopšteno “Vijestima”, poslalo je Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja mišljenje o tome na koji način treba uskladiti penzije od 1. maja sa rastom bruto zarada i inflacijom, s obzirom na to da je izmjena zakona iz decembra bila nejasna. Ovo mišljenje omogućiće usklađivanje i rast penzija od maja za oko deset odsto.

Da Ministarstvo nije donijelo ovo mišljenje, povećanje penzije ne bi bilo moguće, odnosno morala bi se usvojiti izmjena, ili bolje rečeno ispravka, izmjene zakona iz decembra. Međutim, s obzirom na to da Skupština ne radi zbog političke krize pitanje je kada bi te izmjene bile usvojene.

Skupština je u decembru na predlog poslanika Demokratskog fronta usvojila izmjene Zakona o PIO kojima se uvodi usklađivanje penzija 1. jana, 1. maja i 1. septembra. Međutim, u prvom predlogu poslanika DF-a pisalo je da se penzija usklađuje kvartalno svaka tri mjeseca, a zatim su nakon konsultacija sa Ministarstvom finansija predlog promijenili tako da se penzije usklađuju svaka četiri mjeseca.

Problem je što je ova naknadna izmjena unijeta u jedan dio amandmana, ali nije u drugi koji definiše način usklađivanja, pa je ostalo da se penzija usklađuje svaka četiri mjeseca a na osnovu podataka za tri mjeseca/kvartal. Zbog toga je Fond PIO tražio pravno tumačenje od Ministarstva finansija.

”Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, odnosno Direktorat za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu dao je mišljenje da je za usklađivanje penzija od 1. maja prethodni kvartal period januar - mart ove godine, a kvartal koji mu prethodi je oktobar - decembar prošle godine. Imajući u vidu da se pod terminom “kvartal” podrazumijeva razdoblje od uzastopna tri mjeseca u jednoj kalendarskoj godini (koja ima četiri kvartala), prilikom primjene odredbe člana 58 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, podatke relevantne za izračun procenta usklađivanja penzije i vrijednosti penzije za jedan lični bod treba uzeti iz kvartala koji prethodi usklađivanju u odnosu na kvartal koji mu prethodi”, odgovorena je “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Ovo znači da će se penzije povećati za rast neto zarada i inflacije u periodu januar-mart ove godine, u odnosu na period oktobar-decembar prošle godine.

Ministarstvo je istovremeno pokrenulo izmjenu ovog člana zakona, kako bi se uskladili termini, odnosno kako bi u oba člana zakona pisalo četiri mjeseca, a ne u jednom četiri mjeseca a u drugom kvartal.

“Ovo podrazumijeva da bi se, ukoliko se predložene izmjene usvoje i nakon stupanja na snagu, penzije usklađivale na osnovu podataka iz prethodna četiri mjeseca u odnosu na četiri mjeseca koja im prethode”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarstvo: Ima dovoljno novca za sva usklađivanja

Uprava za statistiku Monstat sada u svojim metodologijama nema način obračunavanja inflacije kojim bi se uporedile cijene u prvom kvartalu ove godine sa cijenama iz posljednjeg kvartala prošle godine, što će biti potrebno za obračun rasta penzija prema mišljenju Ministarstva.

Fond PIO će morati ove podatke posebno da traži od Monstata. Najbliži podatak ovom obračunu je da su cijene na kraju marta bile za 6,3 odsto veće, u odnosu na kraj godine.

Na sličan način će se obračunavati i rast bruto zarada, u periodu januar-mart sa oktobrom-decembrom iz prošle godine.

Prosječna bruto zarada u posljednjem kvartalu prošle godine iznosila je 800 eura, pa je za januar zbog uticaja programa “Evropa sad” i povećanja minimalne zarade povećana na 890 eura, ali je zatim u februaru pala na 875 eura.

Penzije se usklađuju tako što se veći procenat rasta, zarada ili inflacije, množi sa 0,75 a manji sa 0,25. Zbir te dvije cifre je procenat za koji se usklađuje penzija.

Ovi podaci trebalo bi da budu poznati do kraja aprila, ali kako sada stoji, penzije bi mogle biti povećane za oko deset odsto.

Sljedeće usklađivanje bi bilo u septembru ako parlament do tada usvoji precizne izmjene zakona. Za tada je predviđeno i povećanje minimalne penzije za 36 odsto.

”Vijesti” su pitale da li u budžetu ima dovoljno novca za sva usklađivanja i povećanja penzija.

“Procjene su da ima dovoljno novca za povećanje minimalne penzije i promjene zbog češćeg usklađivanja penzija. Uz Zakon o budžetu za 2022. godinu, kroz skupštinsku proceduru, razmatran je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o PIO, čiji fiskalni efekat je 4,05 miliona eura prema procjenama predlagača. Predviđeno je povećanje sredstava Fondu PIO, namijenjenih za isplatu prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, u iznosu od 4,05 miliona odnosu na prvobitno predloženi iznos”, naveli su iz Ministarstva finansija.

Oni su naveli da je Vlada za proteklih 12 mjeseci, četiri puta pomagala penzionerima sa najnižim primanjima kroz vanredne isplate.

“Penzije se redovno isplaćuju, a ova Vlada ih nije zamrzavala i na taj način zakidala penzionere za redovno usklađivanje, kako su to činile ranije vlade, ni pored zatečenog pada ekonomije od 15,3% u 2020. godini”, naveli su iz Ministarstva.

Bonus video: