poručila da neće biti nestašica

Brnabić najavila da će Srbija dozvoliti izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog ulja: Stabilnost za Crnu Goru

Ovakvom odlukom, Vlada će, kako je rekla Brnabić, izaći u susret svim molbama Udruženja žita Srbije

8284 pregleda 29 reakcija 30 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da će Vlada na današnjoj sjednici dozvoliti izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog ulja.

Premijerka je Radio televiziji Srbije (RTS) rekla da izvoz nerafinisanog ulja neće biti dozvoljen, jer se ono izvozi po višim cijenama.

Ovakvom odlukom, Vlada će, kako je rekla Brnabić, izaći u susret svim molbama Udruženja žita Srbije, a već sljedećeg utorka sa njima će imati novi sastanak o tome kako bolje da se organizuju transport.

"Dozvolićemo određene kvote za izvoz, postojaće komisija, ako se više proizvođača prijavi za više izvoza od predviđenog, neće biti po sistemu ko se prvi prijavi, već će biti jednako raspoređeno za sve", rekla je Brnabić uz ocjenu da tu "nema šanse za korupciju".

Građanima je poručila da neće biti nestašica, i da država gleda da uvijek ima dva ili tri puta više od potreba, a da se ipak isprazne silosi, da izvoznici "ispoštuju ugovore i zarade novac sada sa ovim cijenama".

Brnabić je ocijenila da će inflacija u Srbiji ove godine biti oko sedam odsto ili nešto niže, ali i dodala da na kraju sve zavisi od cijena nafte i gasa.

"Vijesti" su ranije objavile da je Ministarstvo poljoprivrede Srbije pripremilo predlog odluke o ukidanju zabrane izvoza žitarica i jestivog suncokretovog ulja uz mjesečne kvote za izvoz u susjedne zemlje, dok će izvoz brašna najvjerovatnije biti bez ograničenja.

Za Crnu Goru koja većinu ovih roba tradicionalno uvozi sa ovog najbližeg i najjeftinijeg tržišta, to će značiti stabilnost u snabdijevanju domaćih potrošača ali i da vjerovatno neće doći do novog rasta cijena.

"Svi su spremni da se udruže protiv Aleksandra Vučića"

Odgovarajući na pitanja o formiranju nove Vlade, Brnabić je rekla da će o partnerima odlučivati organi Srpske napredne stranke (SNS) u odnosu na to kako se pozicioniraju po pitanjima razvoja Srbije.

"Neki su se različito pozicionirali prije, tokom i poslije kampanje, jedino se u potpunosti i sa uvijek istim stavom pozicionirao SNS", rekla je Brnabić i ponovila da su "svi spremni da se udruže protiv Aleksandra Vučića".

Dodala je da će naprednjaci praviti Vladu sa Savezom vojvođanskih Mađara i ostalim strankama manjina, a sve ostalo odlučuju stranački organi.

Premijerka je istakla da se raduje što će se razgovor o različitim temama vratiti u Skupštinu Srbije, gdje građani mogu da čuju "kako neki brane ili ne brane srpske nacionalne interese i da li zastupaju pozicije Zapada ili Istoka". Na pitanje o odnosima u regionu, Brnabić je odgovorila da se Srbija zalaže za mir i dijalog.