Radnici nikšićkog Metalca od Opštine dobili po 400 eura

Radnici već mjesec borave u fabričkoj hali gdje, kako ističu, "čuvaju“ fabriku i njenu imovinu dok im se ne isplate dugovanja. Dugovanja bivšeg vlasnika, Zorana Kneževića, prema riječima radnika, uključujući i dug prema državi, je oko 1,3 miliona eura

1737 pregleda 0 komentar(a)
Radnici Metalca (arhiva), Foto: Svetlana Mandić
Radnici Metalca (arhiva), Foto: Svetlana Mandić

Opština Nikšić uplatila je radnicima nikšićkog Metalca Termochem po 400 eura za svakog radnika sa dostavljenog spiska.

"Na taj način predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević ispunio je obećanje dato radnicima Metalca. Na taj način Opština Nikšić pokazuje brigu o svojim sugrađanima koji su zaslugama i neradom bivše vlasti dovedeni u nezavidni položaj", navodi se u saopštenju Opštine Nikšić.

Bivši vlasnik Metalca, firme koja je u stečaju od oktobra prošle godine, prodao je imovinu Metalca Centru za reciklažu, a novi vlasnici, kako tvrde, namjeravaju da izvrše prenamjenu djelatnosti i da proizvode auto-djelove za kinesko tržište.

Radnici već mjesec borave u fabričkoj hali gdje, kako ističu, "čuvaju“ fabriku i njenu imovinu dok im se ne isplate dugovanja. Dugovanja bivšeg vlasnika, Zorana Kneževića, prema riječima radnika, uključujući i dug prema državi, je oko 1,3 miliona eura.

Radnike su primili čelnici lokalne uprava, a primio ih je i ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović. Iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER), su nakon sastanka kazali da će formirali pravni tim kako bi pomogli radnicima i da očekuju da će veoma brzo imati konkretno rješenje. Na to rješenje radnici i dalje čekaju.

"Očekujemo da nam, pored Opštine, pomogne i Ministarstvo ekonomskog razvoja, jer su obećali da će nam pomoći. Mi i dalje ostajemo u fabričkoj hali. Novi vlasnici su najavili da će razgovarati sa nama, ali do toga još uvijek nije došlo", kazali su radnici.

U Metalcu je proizvodnja prekinuta krajem decembra 2019. godine, kada je oko 110 radnika ostalo bez posla. Prije uvođenja stečaja, vlasnik je imovinu preveo na drugu firmu, dok je vrijednost imovine na koju se radnici vode jedan euro.

Bonus video: