U odboru direktora državne firme ne može biti neko ko je na partijskoj funkciji

Vlada će, nakon dodatnih konsultacija MFSS-a sa ministarstvima, odlučivati o kriterijumima za bolji učinak u većinski državnim preduzećima. Vlada utvrdila informaciju u vezi poboljšanje učinka odbora direktora preduzeća u većinskom vlasništvu države

7291 pregleda 8 komentar(a)
Zgrada Ministarstva finansija, Foto: Boris Pejović
Zgrada Ministarstva finansija, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS), u saradnji sa kompanijom Montenegro Works (MW) dostavilo je na upoznavanje informaciju o preporukama za poboljšanje učinka odbora direktora preduzeća u većinskom vlasništvu države kroz jasne kriterijume za članstvo.

"Ključni kriterijumi se odnose na minimum nivoa kvalifikacija obrazovanja, godine radnog iskustva u djelatnosti društva ili u drugim djelatnostima, kao i to da član odbora direktora u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države ne može obavljati funkciju u političkoj partiji.Vlada se danas upoznala sa informacijom i usvojila zaključak koji se zadužuje MFSS da intenzivira aktivnosti i obavi dodatne konsultacije sa ministarstvima ekonomskog razvoja, kapitalnih investicija te javne uprave, digitalnog društva i medija u vezi sa predloženim kriterijumima za izbor kvalifikivanih članova odbora direktora u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države.Potom će Vladi biti dostavljen konačan predlog na usvajanje", saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kako je objašnjeno kompanija MW, čiji je osnivač Vlada, ne propisuje kriterijume, već je o tome izradila informaciju u saradnji sa MFSS-om, a o preporukama za kriterijume odlučuje Vlada.

"Prema tome, nema prepreka da se procedura nastavi i obave dalje konsultacije u pravcu rješavanja jednog od najznačajnijih pitanja za većinski državna preduzeća. Informacija je urađena na osnovu preporuka relevantnih međunarodnih institucija i najbolje evropske prakse", kazali su iz Ministarstva finansija.

Bonus video: