Mijajlovićeva firma u plusu 552.000 eura

Firma koja je kupila dio Miločerskog parka poslovala je lani sa plusom od 552 hiljade eura. Kompanija je ostvarila prošle godine dobit upola manju nego 2020. kada je završila u plusu od 1.006.992 eura

20262 pregleda 4 komentar(a)
Atraktivno zemljište u Miločerskom parku, Foto: -
Atraktivno zemljište u Miločerskom parku, Foto: -

Podgorička kompanija “Easy drive" biznismena Aleksandra Mijajlovića, koja je krajem prošle godine trgovala atraktivni zemljišni kompleks u Miločerksom parku, poslovala je lani 552 hiljade eura u plusu.

To piše u finansijskom iskazu koji je firma predala Upravi prihoda i carina u koji su “Vijesti” imale uvid.

Mijajlović, koga su mediji godinama percipirali kao dio “ekipe iz Granda” i neformalnog vlasnika građevinske kompanije “Bemax”, kupio je od Prve banke 6.286 kvadrata u Miločerksom parku na lokalitetu Miševina, na 50 metara vazdušne linije od Vile Miločer.

Kompanija je ostvarila prošle godine, kako piše u finansijskom iskazu, 552.307 eura što je upola manje nego 2020. kada je završila u plusu od 1.006.992 eura.

Da je kupovinom jedne od najtraktivnijih nekretnina na budvanskoj rivijeri Mijajlovićeva firma duplo povećala vrijednost imovine kojom raspolaže, piše i u iskazu, pa je tako sada vrijednost imovine 7.855.882 eura, dok je 2020. ona bila procijenjena na 3.100.760 eura.

Neraspoređeni dobatak kompanije je 4,8 miliona eura, od čega 4,3 miliona eura iz ranijih godina. Dugoročne obaveze kompanije su 1,6 miliona eura, dok su kratkoročne obaveze 7,2 miliona eura.

”Vijesti” su ranije objavile da se kompanija “Easy drive” koja je registrovana za liznig i iznajmljivanje automobila i lakih motornih vozila, 15. novembra prošle godine uknjižila kao vlasnik zemljišnog kompleksa. Riječ je o zemlji koju je banka čiji je većinski akcionar Aco Đukanović, preuzela prije gotovo deceniju od firme “San investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Cane Subotić, jer nije vratila kredit od 2,2 miliona eura.

Kako piše u listu nepokretnosti, 6.286 kvadrata na lokalitetu Miševina, odmah iznad puta u Miločerskom parku, sredinom novembra upisano je u vlasništvo podgoričke firme, a osnov sticanja je kupovina. Istovremeno, kao teret na zemlju upisana je hipoteka Đukanovićeve banke na iznos od 5,1 milion eura.

”Hipoteka u iznosu od 5.117.500 eura radi obezbjeđenja potraživanja isplate kupoprodajne cijene po ugovoru o prodaji u korist Prve banke (prodavca) sa rokom dospjelosti 14. oktobra 2024. i zabranom otuđenja i opterećenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca”, piše u listu nepokretnosti.

Interesantno je da je istog dana kada se Mijajlovićeva firma uknjižila na dio Miločerskog parka, Prva banka preknjižila i nekadašnje “Titeksovo” odmarališe u Bečićima na “Bemax”. Naime, banka je poslije punih osam godina od kada je zemlju zbog nevraćenog kredita zaplijenila od firme “Slobšar&Cok”, ubijenog Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića, prodala građevinskoj kompaniji.

Đukanovićeva banka upisala je i hipoteku na zemljišni kompleks od 11.235 kvadrata u blizini hotela “Splendid” na kome se nalaze oronule montažne barake na iznos od 6,6 miliona eura.

”Hipoteka u iznosu od 6.602.950 eura radi obezbjeđenja potraživanja isplate kupoprodajne cijene po ugovoru o prodaji u korist Prve banke sa rokom dospjelosti 14. oktobar 2024. i zabranom otuđenja i opterećenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca”, piše u listu nepokretnosti.

Karađorđevići i dalje traže Miločerski park

Trećinu zemljišnog kompleksa koji je Prva banka prodala firmi “Easy drive” potražuje i srpska kraljevska porodica Karađorđević. Princ Aleksandar II Karađorđević, Katarina Karađorđević i ostali nasljednici su preko svojih advokata još 7. aprila 2005. podnijeli zahtjev da im se vrati cjelokupna imovina u Crnoj Gori. Kako piše u listu nepokretnosti na dijelu prodatih parcela i dalje stoji teret - zabilježba restitucije u korist prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića i njegove supruge Katarine Karađorđević de Silva pokrenute pred komisijom za povraćaj i obeštećenje.

Srpska kraljevska porodica pokrenula je postupak restitucije za gotovo cijeli Miločerski park, vilu “Miločer”, dio grada hotela Sveti Stefan. Restitucijom su obuhvatili i parcele u Pržnu, na kome se gradi novi hotel “Kraljičina plaža” sa depadansima sa apartmanima za prodaju. Karađorđevići potražuju i dio zemljišnog kompleksa od 22 hiljade kvadrata uknjižen na Opštinu, iznad puta kroz Miločerski park.

Bonus video: