Uprava prihoda i carina od danas bez direktora

V. d. direktorici Petričević istekao mandat, a Vlada nije izabrala njenog zamjenika niti ovlastila nekog da privremeno upravlja tom važnom institucijom

32515 pregleda 29 reakcija 15 komentar(a)
Novi direktor bi mogao biti izabran u utorak, a do tada nema ko da potpisuje akta u UPC: Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zekovic
Novi direktor bi mogao biti izabran u utorak, a do tada nema ko da potpisuje akta u UPC: Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zekovic

Vršiteljki dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina Mileni Petričević juče je istekao mandat a da Vlada nije imenovala novog direktora, vršioca dužnosti ili ovlastila nekoga ko bi privremeno upravljao tom važnom institucijom.

Više pravnika kazalo je juče “Vijestima” da je Vlada napravila prekršaj, odnosno Ministarstvo finansija koje predlaže kandidate Vladi za direktora, vršioca dužnosti ili nekoga ko bi bio ovlašćen da privremeno upravlja tom institucijom.

Petričevićeva je na ovu funkciju došla prije šest mjeseci kao kadar ministra Milojka Spajića, kada dotadašnjem vršiocu dužnosti direktora Aleksandru Damjanoviću nije produžen mandat. Ubrzo je između ministra i direktorice došlo do sukoba a “tikva” je definitivno pukla u februaru kada Petričevićeva nije donijela predlog rješenja kojim konstatuje prestanak koncesije za kazino “Džek pota”, zbog čega je ova firma dobila državu u sporu pred Privrednim sudom i nastavila da radi bez plaćanja naknade od dva miliona eura koliko zakon propisuje za novu koncesiju. O ovom slučaju istragu vodi Specijalno državno tužilaštvo.

Javni konkurs za direktora UPC raspisan je 7. marta i bio je otvoren do 28. marta. Ove sedmice trebao je da bude održan intervju kandidata koje je nakon provjera znanja i kompetencija rangirala Uprava za kadrove, ali na zahtjev prvorangiranog kandidata Rada Miloševića, sada državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova, to je odloženo za narednu sedmicu zbog njegovih službenih obaveza u inostranstvu.

Prema listi koju je sačinila Uprava za kadrove, Milošević je imao najviše bodova, ali je sa njim prvorangirana i Jelena Đukić koja je sada vršiteljka dužnosti pomoćnice direktora UPC za sektor u oblasti naplate. Drugorangirana je Petričevićeva, a trećerangirani Miloš Medenica v. d. pomoćnika direktora UPC za sektor za velike poreske obveznike.

”Jedan od kandidata je obavijestio da je službeno odustan, u okviru radnog vremena i da lično ne može prisustvovati intervjuu u završnoj proceduri izbora direktora zbog čega nije mogao biti obavljen razgovor sa kandidatima u Ministarstvu. Razgovor je zakazan za prvi radni dan poslije praznika, odnosno u utorak. Odluka o odlaganju je donijeta kako bi zbog pravičnosti postupka i jednakosti učešća svih kandidata bilo moguće da svi istog dana imaju razgovor sa komisijom za izbor”, objašnjeno je “Vijestima” nezvanično iz Ministarstva.

Zbog tog odlaganja, kako je nezvanično saopšteno, nije mogla do kraja biti privedena procedura izbora kandidata da bi se predlog o imenovanju direktora UPC uputio Vladi na usvajanje do jučerašnjeg dana kada je Petričevićevoj istekao v. d. mandat. Prema istom izvoru, sjednica komisije na kojoj bi se obavili intervjuu biće prvog radnog dana nakon vaskršnjih praznika u utorak, a istog dana i sjednica Vlade kako bi se imenovao novi direktor. Izvor iz tog resora tvrdi da posao neće trpjeti, jer UPC ima i pomoćnike što je najvažnije tokom praznika.

Međutim direktor UPC, koja sada objedinjava tri nekadašnje uprave - prihoda, carina i igara na sreću, svakodnevno potpisuje na desetine raznih akata i odluka, a institucija ima radne aktivnosti i tokom praznika.

Iako Milošević ima više bodova, veću šansu za izbor ima Đukićeva koja je bliska sadašnjem rukovodstvu Ministarstva finansija. Milošević je visoki funkcioner Građanskog pokreta URA.

Nova Vlada trebala bi da bude izabrana u četvrtak 28. aprila. To znači da bi novi direktor UPC bio izabran na pun mandat dva dana prije izbora Vlade sa novom političkom većiinom, što bi joj otežalo izbor svog predstavnika na čelo jedne od najznačajnijih državnih institucija.

Bonus video: