Vukajlović: Na programe za podršku privredi za 15 dana stiglo 140 prijava

Vlada je u februaru usvojila programe za unapređenje konkurentnosti privrede, vrijedan četiri miliona eura, za razvoj prerađivačke industrije u izosu od jedan milion eura i za razvoj i promociju zanatstva, za šta je opredijeljeno 200 hiljada eura

9245 pregleda 2 komentar(a)
Vukajlović, Foto: Printscreen YouTube/MINA
Vukajlović, Foto: Printscreen YouTube/MINA

Na programe za podršku privredi, vrijedne ukupno 5,2 miliona eura, za 15 dana je već stiglo 140 prijava, saopštila je direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti u Ministarstvu ekonomskog razvoja Olivera Vukajlović.

"Zadovoljstvo mi je da kažem da već imamo veliki broj aplikacija. Preduzeća su čekala da predaju finansijske iskaze za prošlu godinu, što je jedan od uslova u okviru programa. U ovom periodu od 15 dana imamo već 140 prijava koje su uspješno predate", rekla je Vukajlović agenciji Mina-business.

Ona je kazala da sada komisije evaluiraju dokumentaciju o kojima će odlučivati po redosljedu prijava, dok će korisnici preko platforme dobijati informacije kako je ocijenjena njihova aplikacija.

Vlada je u februaru usvojila programe za unapređenje konkurentnosti privrede, vrijedan četiri miliona eura, za razvoj prerađivačke industrije u izosu od jedan milion eura i za razvoj i promociju zanatstva, za šta je opredijeljeno 200 hiljada eura.

“Imamo veliko interesovanje za neke od linija, a za druge manje, ali ima dovoljno vremena da se i to nadomjesti. Najveće interesovanje vlada za liniju nabavke opreme male vrijednosti i uvođenje međunarodnih standarda”, navela je Vukajlović.

Ona je rekla da je sigurna da će se sredstva iskoristiti i pozvala crnogorske privrednike da obrate pažnju na način prijavljivanja, opšte uslove i iznos podrške zagarantovane od Ministarstva.

Javni poziv je raspisan 15. marta i traje do 30. septembra.

“Privreda ima jedan duži vremenski period da aplicira, sprovede aktivnosti koje je namjerila, bilo da je za nabavku neke opreme ili nastupa na nekom sajmu”, kazala je Vukajlović.

Ona je precizirala da su ove godine u okviru programa za unapređenje konkurentnosti uvedene dvije nove linije, sa namjerom da privreda ima širi dijapazon aktivnosti koje može da obavi.

“Kada je pitanju nabavka opreme kroz program za unapređenje konkurentnosti, prošle godine smo imali nabavku opreme male vrijednosti. Ove godine smo željeli da ne ograničavamo privredu kada je u pitanju nabavka nove ili polovne opreme, već da to bude oprema veće vrijednosti”, rekla je Vukajlović.

Kada je u pitanju nabavka opreme male vrijednosti Ministarstvo refundira do sedam ili 7,5 hiljada eura, a za nabavku opreme velike vrijednosti do 100 hiljada eura.

“Od četiri miliona eura ukupne vrijednosti budžetskih sredstava opredijeljenih za program za unapređenje konkurentnosti, dva miliona se odnosi na nabavku opreme velike i male vrijednosti”, navela je Vukajlović.

Ona je kazala da se polako izlazi iz pandemijskog perioda i da se nada da će neke aktivnosti koje su bile onemogućene privrednicima u posljednje dvije godine ponovo početi da se sprovode.

“S tim u vezi je na raspologanju linija za podršku internacionalizaciji, odnosno podrška našim preduzećima koja nastupaju na sajmovima u inostranstvu, tako što bi Ministarstvo refundiralo dio troškova koji oni imaju prilikom organizacija ili odlazaka na sajmove. Linija je vrijedna 100 hiljada eura”, dodala je Vukajlović.

Ona je podsjetila da imaju i linije za podršku digitalizaciji procesa u okviru preduzeća, podršku cirkularnoj ekonomiji, kao i za podršku uvođenju međunarodnih standarda u poslovanje preduzeća.

“Imamo i nefinansijsku podršku za početnike u biznisu. Takođe im omogućavamo i malu finansijsku podršku u iznosu od tri hiljade eura. Smatram da će to biti od pomoći onima koji tek počinju biznis”, saopštila je Vukajlović.

Ona je kazala da programom za razvoj prerađivačke industrije žele da podrže taj sektor koji je bio zapostavljen u ranijem periodu, a da kroz program za razvoj zanatstva podrže zanatlije.

Vukajlović je navela da je intenzitet podrške od deset do 50 odsto, odnosno 70 odsto za preduzeća koja su u vlasništvu dominantno žena ili kompanije u vlasništvu mladih do 35 godina.

“Vodili smo se i time da uspostavimo ravnomjerniji regionalni razvoj, pa smo akcenat stavili na preduzeća sa sjevera, Cetinja i Ulcinja na način što smo ih dodatno motivisali da se prijave. Iznos podrške ide i do 80 odsto, što je značajan iznos sredstava, tako da se nadam da će naša preduzeća obratiti pažnju na to i prijaviti se”, rekla je Vukajlović.

Ona je navela da su programi i ove godine kreirani u saradnji sa privredom, što im je puno pomoglo.

“Preduzeća su prošle godine imala veliki broj formulara koje je trebalo da preuzmu sa naše platforme, popune i ponovo zakače. Ove godine smo se potrudili da taj način apliciranja dodatno unaprijedimo, odnosno da skratimo procedure kako to da rade”, kazala je Vukajlović.

Ona je navela da je platforma koja je inovirana ove godine prilično uprošćena, pri čemu je sada dovoljno da kroz par klikova podnesu prijavu popunjavanjem određenih polja.

“Potrudili smo se da taj dio interakcije sa korisnicima bude uprošćen i da da mi pribavimo dosta dokumentacije od nadležih organa. Kada je u pitanju način prijavljivanja, na sajtu Ministarstva postoji video kao jedan vodič kroz cijeli proces prijavljivanja, a ukoliko korisnici imaju neku poteškoću ili pitanje mogu direktno kontaktirati predstavnike Ministarstva”, zaključila je Vukajlović.

Bonus video: