DPS: Spajić centrima za socijalni rad tri mjeseca ne uplaćuje sredstva za materijalne troškove

Jedina svijetla tačka je da je ministar Spajić prošlost i svim svojim nasljednicima kojima bude u opisu funkcije i da brinu o socijalno ugroženom stanovništvu, on će biti primjer kako ne treba raditi

4876 pregleda 11 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Komisija za brigu i unaprijeđenje kvaliteta života starije populacije Demokratskte parije socijalista (DPS) saopštila je da ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić ni jednom centru za socijalni rad tri mjeseca nije uplatio sredstva za materijalne troškove.

"Vrhunac svoje nebrige ministar Spajić pokazao je time što ne uplaćuje sredstva za materijalne troškove koje je i onako desetkovao budžetom za 2022. godinu. Uzgred, ukazujemo da ni jednom centru za socijalni rad, ova sredstva nisu uplaćena već treći mjesec", dodaju iz DPS.

Koliko su, kako su naveli, odlazećem ministru Spajiću bitni socijalna zaštita i građani kojima je potrebna pomoć države, demonstrirao je proteklih četrnaest mjeseci svog ministrovanja, o čemu javnost nažalost svakodnevno svjedoči.

"Posebno zabrinjava to što direktori koje je imenovao odlazeći ministar Spajić na pozicije u ustanovama socijalne zaštite, nijesu zatražili obezbjeđivanje osnovnih uslova za nesmetano funkcionisanje centara za socijalni rad, već dozvoljavaju da im se telefoni isključuju zbog neizmirenih obaveza, a da radnici na teren odlaze pozajmljivajući vozila drugih institucija usljed nedostatka novca za gorivo?! Ovo ćutanje i prihvatanje nepovoljne pozicije koju je Spajić namijenio centrima za socijalni rad, navodi nas na zaključak da je izbor direktora, koji su navodno najbolje ocijenjeni na testiranju, umnogome opredijelila poslušnost i ćutanje, a ne stručnost i motivisanost da unaprijede ovu oblast", istakli su.

Dodaje se da "takav njihov snishodljiv, ali i neodgovoran odnos, ukazuje da su rukovodioci centara zarad svojih fotelja spremni da ćute i tako potcjenjuju stručne radnike koji su izloženi svakodnevnim pritiscima javnosti i populističkim nametima".

"Vjerujemo da se domišljati ministar Spajić dosjetio da zakine najugroženije grupe stanovništva, kako bi 'uštedio' u budžetu, i to predstavio kao svoj uspjeh kada bude predavao funkciju svom nasljedniku. Nadamo se da ne vjeruje da se nova vlast neće baviti dugovanjima njegovog resora. Poznato je da je u stvaranju dugova najuspješniji", piše u saopštenju.

Komisija za brigu i unaprijeđenje kvaliteta života starije populacije DPS na kraju dodaje.

"Jedina svijetla tačka je da je ministar Spajić prošlost, i svim svojim nasljednicima kojima bude u opisu funkcije i da brinu o socijalno ugroženom stanovništvu, on će biti primjer kako ne treba raditi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: