Pekoviću i Šariću 309.000 eura od „Mediterana”

Dok je firma koja upravlja bečićkim hotelskim kompleksom poslovala u plusu, kompanija na koju je uknjižen “Mediteran”, “Spencer & Hill”, lani je poslovala u minusu od čak 1,5 miliona eura

33087 pregleda 2 komentar(a)
Hotel Mediteran Budva, Foto: Vuk Lajović
Hotel Mediteran Budva, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore Nikola Peković i njegov vjenčani kum i poslovni partner Duško Šarić prošle godine ostvarili su pozitivan poslovni rezultat od 309.000 eura gazdujući bečićkim hotelom “Mediteran”.

To piše u finansijskom iskazu, u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji je Upravi prihoda i carina Crne Gore dostavila njihova ortačka kompanija “Spencer & Hill Team”.

Kumovi se nijesu mogli pohvaliti kako ima je išlo 2020. jer tada je njihova firma imala gubitak od 569 hiljada eura.

I dok je firma koja upravlja bečićkim hotelskim kompleksom poslovala u plusu, kompanija na koju je uknjižen “Mediteran”, “Spencer & Hill”, a koja je u stoodstotnom vlasništvu Pekovića, lani je, kako piše u finansijskom iskazu, poslovala u minusu od čak 1,5 miliona eura.

Vrijednost imovine “Spencer & Hill team” procijenjena je na 4, 6 miliona eura, što je tri miliona manje nego 2020. Dugoročna potraživanje te firme su 2,8 miliona eura, dok su kratkoročna 848.000 eura. Gotovina na računima Pekovićeve i Šarićeve firme iznosi 81.834 eura.

Kompanija “Spencer& Hill” ima imovinu vrijednu 19,1 miliona eura, što je za milion i po manje nego 2020, upravo onoliko koliko je i prošlogodišnji gubitak firme.

Sa prošlogodišnjim, ukupni gubitak kompanija sada je dostigao 5,7 miliona eura.

Nekadašnji NBA košarkaš je prije pet godina trgovao bečićki hotel za osam i po miliona eura. Krajem jula 2017, Peković je potpisaao kupoprodajni ugovor sa stečajnom upravom firme “Maestraltours” Blaža Dedića, biznismena koga su sprski mediji povezivali sa Darkom Šarićem, starijim bratom Duška, koji je nedavno ponovo uhapšen zbog sumnje da je i dok je bio u zatvoru organizovao grupu za šverc droge.

Peković i Duško Šarić imali su planove da rekonstruišu “Mediteran”, ali i da na mjestu na mjestu akva parka i garaže u okviru hotelskog kompleksa izgrade hotel sa pet zvjezdica.

Pekovićeva firma je još u avgustu 2019. podnijela zahtjev, te priložila izmjenjeno idejno rješenje, nakon što je Služba budvanskog glavnog arhitekte odbila da izda saglasnost na tri kule od po 11 i 15 spratova, koje su trebalo da niknu uz samu Jadransku magistralu, između “Mediterana” i “Splendida”. Firma je smanjila za petinu kapacitete, pa je budući hotel trebalo da ima devet spratova u dvijema zgradama.

I dok su čekali da dobiju saglanost, a Opština sa svoje strane ćutala da aminuje idejno rješenje, uveden je, odlukom Vlade Crne Gore, moratorijum na planski dokument, Detaljni urbanistički plan “Bečići”, čime je gradnja sada zabranjena.

Peković se ne može pohvaliti ni poslovanjem svoje firme “Top Hill” koja gazduje dvijema popularnim diskotekama, budvanskim “Top Hillom” i kotorskim “Maximusom”.

Kompanija je lani poslovala sa minusom od 90 hiljada eura. Vrijednost imovine firme je 2,8 miliona eura, a prihodi su bili 1,2 miliona eura, dok su dugoročni krediti 1,6 miliona eura.

Peković, koji se formalno u Centralnom registru privrednih subjekata ne vodi kao vlasnik firme “Top Hill”, već kompanija “Domino investment” sa Maršalskih ostrva, prije tri i po godine priznao je u jednom od intervjua srbijanskim medijima, da on stoji iza ove budvanske firme, navodeći da je kupio na licitaciji, jer je bila u stečaju.

”Top hill” je poslovao u minusu i 2020. od 217 hiljada eura.

S druge strane, Opština Budva traži da joj “Top Hill” plati zakupninu zemlje na brdu Topliš, gdje se nalazi najveća otvorena diskoteka na ovom dijelu Jadrana.

Naime, Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva podnio je Privrednom sudu tužbu protiv budvanske kompanije “Top Hill” zatraživši naplatu duga od 231 hiljadu eura, te zatražila da se izvrši prinudna naplata.

Bonus video: