Bratić za izgubljene sporove krivi Ćirović

"Svi pokušaji Ministarstva da se zaštitnik upozna sa činjenicama i propisima su izričito odbijeni. Sada se postavlja pitanje ko je odgovoran za gubitak pravno jasnih i “čistih” postupaka", navodi se u reagovanju

21427 pregleda 13 komentar(a)
Ministarstvo smatra da je znanje zaštitnice oskudno, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo smatra da je znanje zaštitnice oskudno, Foto: Boris Pejović

Povodom izjave zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države Bojane Ćirović - da će država pretrpjeti značajnu materijalnu štetu ako sudovi presude da su bivši direktori škola nezakonito razriješeni dužnosti, juče su reagovali iz Ministarstva prosvjete koje je” istaklo da je žalosno kad se za svoje neznanje i nemoć optužuje neko drugi”.

”Elementarno nesnalaženje zaštitnika imovinskih prava Crne Gore u postupcima koje su pokrenuli bivši direktori, imali su prilike da vide ne samo struka, već i novi direktori koji su se pojavili u svojstvu svjedoka. Nepoznavanje materije od strane zaštitnika je iznenađujuće, a ogleda se prije svega u činjenici da zaštitnik nije upoznat kako se imenuju članovi školskog odbora, niti kako svoje predstavnike u njemu imenuje ministarstvo. Svi pokušaji Ministarstva da se zaštitnik upozna sa činjenicama i propisima su izričito odbijeni. Sada se postavlja pitanje ko je odgovoran za gubitak pravno jasnih i “čistih” postupaka. Jasno je da je isključiva krivica oskudno znanje zaštinika, o čemu imamo neoborive dokaze i svjedoke”, poručili su iz resora kojim rukovidi odlazeća ministarka Vesna Bratić.

Iz ministarstva navode da “to kako nas “brane” zaštitnici imovinskih prava Crne Gore, najbolje govore iskustva direktora pojedinih škola i vrtića.

“Znam da u ovim slučajevima državu zastupa zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i da je dužnost ovog organa da osporava navode tužioca iz tužbe. Nažalost, lice ispred ove institucije nijednom nije uzelo riječ radi osporavanja navoda iz žalbe. Ostala sam u šoku da tuženu (u ovom slučaju Crnu Goru) nema ko da brani i da je tužilac preuzeo kompletno upravljanje ročištem, dok su se iznosile razne neprovjerene i neutemeljene kvalifikacije na račun institucija sistema i mene lično. “Gospođa Ćirović kao bivši advokat treba da zna koliko je profesionalno kada se punomoćnik sa klijentom prepucava putem medija, i to prethodno odbijajući bilo kakvu saradnju s istim tim klijentom, ne dajući mu elementarno pravo da se brani. Ovo samo liči na strah zaštitnice da će biti smijenjena zbog neznanja od strane nove vlade i na sve načine pokušava da optuži drugog za to. Ali pozdravljamo ovaj istup zaštitnika, da građani vide kako se štiti država. Poslije svega navedenog, gospođo Ćirović, kad bi zakoni mogli govoriti sami o sebi, prvo bi se požalili na Vas”, poručili su iz Ministarstva prosvjete.

Bonus video: