Probni rad u fabrici “Baš metali” krajem maja

Nakon probne proizvodnje koja će trajati mjesec dana posao će dobiti između 30 i 40 radnika

2481 pregleda 3 komentar(a)
Bivšu fabriku kupili na 17. oglasu (ilustracija), Foto: Svetlana Mandic
Bivšu fabriku kupili na 17. oglasu (ilustracija), Foto: Svetlana Mandic

Proizvodnja u nekadašnjoj Fabrici elektroda Plužine (FEP), u pivskom selu Goransko, počeće krajem maja, kazao je “Vijestima” Branko Prodanović, projekt menadžer u firmi “Baš metali”, koja od 2018. godine gazduje FEP-om.

”U završnoj fazi su montažni radovi i na tim poslovima je angažovano osam radnika. Do kraja maja biće u probni rad pušten pogon za proizvodnju peleta i livnica aluminijuma. Taj probni rad biće mjesec, a mi ćemo angažovati dvadesetak radnika. Nakon probne proizvodnje i njenog osvajanja, posao će dobiti 30-40 radnika”, kazao je Prodanović.

Cilj im je, prema njegovim riječima, da uspostave proizvodnju visokog kvaliteta i da proizvodi, koji će uglavnom biti izvoznog karaktera, budu po standardima Evropske unije.

U Fabrici elektroda Plužine proizvodnja je obustavljena 2014. kada je Elektroprivreda isključila struju zbog neplaćenih računa, a naredne godine Poreska uprava uvela je stečaj zbog duga za poreze i doprinose od skoro milion eura. Tada su 104 radnika, ostala bez posla, a njih 36 je uspjelo da se penzioniše. Država je krajem 2015. radnicima uplatila doprinose i povezala radni staž do uvođenja stečaja, koji im nije bio povezan od 2007, a onima koji su završili na Biro rada isplatila otpremnine u prosjeku od oko 12 hiljada eura. Dugovali su im 33 plate, ali im je Fond rada isplatio šest minimalnih zarada.

Firma “Baš metali” je imovinu jedine fabrike elektroda u regionu kupila na 17. oglasu za 115 hiljada eura.

Bonus video: