Održavanje vozova u riziku od bankrota?

Prihodi od prodaje koji se ostvaruju pružanjem usluga na tekućem, redovnom i vanplanskom održavanju željezničkih voznih sredstava su iznosili 1,52 miliona eura... Međutim, na troškove zarada i naknada zaposlenih je otišlo 1,71 milion eura

5822 pregleda 3 komentar(a)
Planiraju investiciju od 5,8 miliona kako bi proširili usluge i poboljšali bezbjednost saobraćaja:, Foto: BORIS PEJOVIC
Planiraju investiciju od 5,8 miliona kako bi proširili usluge i poboljšali bezbjednost saobraćaja:, Foto: BORIS PEJOVIC

Državna kompanija Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS) prošlu godinu završila je sa minusom od 573 hiljade eura. Time je nastavljen negativni trend poslovanja preduzeća, jer je u posljednje tri godine gubitak iznosio skoro dva miliona, a ukupni akumulirani gubitak se povećao na 6,5 miliona eura.

Ova državna kompanija nastala je podjelom bivše jedinstvene Željeznice Crne Gore, a posao joj je da održava vozove Željezničkog prevoza i Montekarga, takođe državnih željezničkih kompanija.

Altmanov Z skor model, koji je primjenjiv na preduzeća čijim se akcijama trguje na organizovanom tržištu, a koji predviđa vjerovatnoću stečaja na osnovu analize bilansa, pokazuje da se kompanija nalazi gotovo pred bankratom. Naime, skor je 1,15 a kad skala pokazuje rezultat manji od 1,10 znači da je kompanija pred bankrotom, između 1,10 i 2,59 da je u riziku, dok rezultat veći od toga predstavlja uspješnu kompaniju.

Kako se u izvještaju navodi, OŽVS je u najvećoj mjeri izloženo riziku likvidnosti i novčanog toka, a to je pokazala analiza finansijskog položaja preduzeća.

”Kompanija prepoznaje neke od pristupa za upravljanje finansijskim rizikom, odnosno rizikom likvidnosti kroz prikupljanje sredstava dugoročnim i kratkoričnim kreditima ili dokapitalizacijom”, piše u izvještaju menadžmenta.

Potraživanja prema kompaniji, kako se u izvještaju menadžmenta navodi, na kraju prošle godine su bila gotovo milion, a naplatu je dospjelo 754 hiljada eura.

Prihodi od prodaje koji se ostvaruju pružanjem usluga na tekućem, redovnom i vanplanskom održavanju željezničkih voznih sredstava su iznosili 1,52 miliona eura i veći su 70 hiljada nego 2020. godine. Od ostalih prihoda društvo je zaradilo samo 18 hiljada.

Međutim, na troškove zarada i naknada zaposlenih je otišlo 1,71 milion eura. Ova kompanija imala je lani 177 zaposlenih, za dva više nego 2020. Uz to, ostali troškovi poslavanju su iznosili 408 hiljada.

U izvještaju se navodi da je vrijednost investicionih ulaganja u narednom periodu 5,89 miliona, dok će za tehničku pomoć i angažovanje konsultantskih firmi biti izdvojeno 106.740 eura.

”Projekti će imati snažan pozitivan uticaj na ekonomski razvoj ne samo društva, nego i Crne Gore i ukupnog regiona kroz povećanje ispravnosti voznih sredstava u putničkom i teretnom saobraćaju proširivanjem usluga koje će OŽVS pružati vlasnicima voznih sredstava i time uticati na poboljšanje bezbjednosti saobraćaja kroz povećanje stepena pouzdanosti vozila u eksploataciji imajući u vidu prilično nepovoljnu prosječnu starost voznih sredstava koja su trenutno u upotrebi”, piše u izvještaju menadžmenta.

Bonus video: