Sa jednim eurom i radnikom do 20 miliona eura profita

U Crnoj Gori postoji više hiljada firmi koje imaju po jednog zaposlenog, mnoge od njih prijavile višemilionske promete i dobiti

53587 pregleda 50 komentar(a)
Ima i firmi koji su cijeli promet od deset miliona prikazali kao neto profit, Foto: Shutterstock.com
Ima i firmi koji su cijeli promet od deset miliona prikazali kao neto profit, Foto: Shutterstock.com

U Crnoj Gori postoji više hiljada firmi koje imaju po jednog zaposlenog, a preme podacima iz poreskih prijava predatih za prošlu godinu, neke od njih imaju promete od više desetina miliona eura, ali i višemilionske neto profite.

Firma “MCG Group Health LTD” iz Podgorica sa samo jednim zaposlenim uspjela je da ostvari promet od 80,2 miliona eura, od čega je 6,8 miliona prijavljeno kao neto profit, dok su ukupni rashodi 72,6 miliona eura.

Osnovana u januaru prošle godine sa ukupnim kapitalom od jednog eura, a od tada nije dokapitalizovana već je sada prošlogodišnji profit prikazan kao kapital. Registrovana je za djelatnost trgovina na veliko i trgovina na malo i popravka motornih vozila i motocikala. Vlasnik firme je Kursat Sener Genc, čije porijeklo nije navedeno.

Firma “P2021 RIG CO” iz Bara čiji je osnivač istoimena firma “P2021 RIG CO” sa Kajmanskih ostrva, imala je sa jednim zaposlenim prošle godine prihod od 37,9 miliona eura, imala je lani čist profit od 15,9 miliona eura. Registrovana je u septembru 2020. godine za djelatnost vađenje rude i kamena.

”VCAG” iz Podgorice sa jednim radnikom i kapitalom od jednog eura, imao je prošle godine prihod od 33,5 miliona eura, a prijavljeni neto profit iznosi 3,8 miliona eura. Osnovani su u januaru 2019. godine za djelatnost trgovine automobilima i lakim motornim vozilima. Osnivači su Domen Habič i “I Roll Holding A/S” iz Danske.

Habič ima još jednu firmu sa istom djelatnošću i jednim zaposlenim - “KMAG, KIA Motors Adria Group”. Ova firma je imala promet od 18,5 miliona eura, a ostvarila je profit od 196 hiljada eura.

”Labeq” iz Podgorice je sa jednim eurom kapitala i jednim radnikom lani ostvario promet od 31,5 miliona eura, od čega je čisti profit čak 19,7 miliona eura. Firma je za dijelatnost trgovine osnovana u aprilu prošle godine, odnosno ovaj rezultat je ostvarila za nepunih osam mjeseci postojanja. Vlasnik i direktor je Igor Dikić.

Podgorička firma “Uz Motors” za trgovinu automobilima i lakim motornim vozilima, takođe sa jednim radnikom i eurom kapitala, imala je prihod od 22,5 miliona eura, od čega je prijavljena neto dobit od 804.000 eura. Firmu su u julu 2018. godine osnovali Robert Malcolm Paisley i Estelle Ruth Paisley, čije porijeklo nije navedeno.

Budvanska firma “M.V.E. Adriatika”, koja je registrovana kao agencija za nekretnine, imala je lani promet od 10,5 miliona eura, od čega su rashodi bili svega 55.000 eura, pa je skoro sam prihod prikazan i kao profit od 10,5 miliona eura. Vlasnik firme je Stanislav Shlychkov.

Građevinska firma “Mimoza Group” iz Tivta ima samo jednog radnika, ali je ostvarila promet od 17 miliona eura i neto profit od tri miliona eura. Firmu su sa jednim eurom kapitala osnovali 2015. osnovali Lilia Kail i Blagoje Peković.

”Vosmet Limited” iz Podgorice koji se od 2018. bavi trgovinom na veliko otpacima i ostacima, imao je lani promet od 16,4 miliona eura i neto profit od 157.000 eura, sa jednim radnikom. Vlasnik je Bojan Lukač.

”Arsenis” iz Podgorice, koji je u julu prošle godine osnovan za trgovina na veliko žitom, sirovim duvanom, sjemenjem i hranom za životinje je za tih pet mjeseci rada prošle godine ostvario promet od 14,1 milion eura i neto profit od svega devet hiljada eura. Osnivač firme je “Granush Limited” čija adresa nije navedena.

Firm “Krnovo Green Energy” koja je vlasnik vjetro parka na Krnovu kod Nikšića ima jednog zapsolenog radnika. Prošle godine je imala prihod od 19 miliona eura, ali i rashode od 20,5 miliona, zbog čega je poslovala sa gubitkom od 20,5 miliona eura.

I tako se nastavlja cijeli niz firmi sa jednim zaposlenim, a višemilionskim prometima, većinom stranih vlasnika.

Među najvećim poslodavcima trgovci i državne firme

Među deset najvećih poslodavaca u Crnoj Gori u prošloj godini nalazi se pet trgovačkih lanaca, četiri državne kompanije i tek jedna privatna građevinska kompanije “Genex.CG”.

Najveći poslodavac je “Voli” sa 2.119 radnika, a zatim slijede “Mercator” 1.627, CEDIS 1.428, “Domaća trgovina” (Aroma) 1.130, “HDL Laković” 1.047, Pošta 1.015, EPCG 975, “Franca” 878, “Genex.CG” 809, Aerodromi 787 radnika...

Bonus video: