Mijović: Iz EPCG prvi put priznali da ne namjeravaju uskladiti rad TE Pljevlja sa evropskim pravilima

"Iz saopštenja EPCG se može zaključiti da su izvršni direktor i Bord EPCG namjerni da nastave da krše obavezujuće evropske i domaće zakone, a time i javni interes, što upućuje i na mogućnost postojanja korupcije", navodi Mijović

12763 pregleda 13 komentar(a)
Mijović, Foto: Arhiva Vijesti
Mijović, Foto: Arhiva Vijesti

Ekonomski analitičar i bivši član Borda Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Dejan Mijović dostavio je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) još jednu dopunu prijave za povredu javnog interesa.

Kazao je da su menadžment i uprava EPCG u jučerašnjem saopštenju po prvi put priznali da ne namjeravaju da usklade rad Termoelektrane Pljevlja sa evropskim pravilima.

"Dostavljam vam još jednu dopunu prijave o povredi javnog interesa i tu svrhu prilažem najnovije saopštenje Elektroprivrede Crne Gore. S tim u vezi, molim da zanemarite neumjesne uvrede i insinuacije o mojim lošim namjerama i da obratite pažnju na tačku 5 na kraju teksta koja glasi: 'ekološka rekonstrukcija ne može da podigne efikasnost (TE Pljevlja) niti se zbog toga izvodi. Ona, po definiciji, obara efikasnost, zbog povećanja sopstvene potrošnje elektrane za nova postrojenja. Cilj je samo da se efikasnost ne obori ispod donje definisane granice, a to je za nas 31.5%'. Ovim su, naime, menadžment i uprava EPCG po prvi put zvanično priznali da neće uskladiti rad termoelektrane sa evropskom regulativom, tj. potvrdili su da pokrenutim projektom neće ispoštovati EU Direktivu o velikim postrojenjima za sagorijevanje i naknadno ažuriranu EU Direktivu o industrijskim emisijama koje nalažu da se energetska efikasnosti TE Pljevlja mora podići do nivoa koji važi za gradnju novih termoelektrana od minimum 38% - 40%", navodi Mijović u obraćanju Agenciji.

Čelnici Elektroprivrede su, dodaje, bili dužni da primijene to pravilo jer nisu izvršili rekonstrukciju termolektrane prije isteka 20-000 dozvoljenih radnih sati.

"Znali su da su morali da to urade jer im je na tu obavezu blagovremeno skrenula pažnju Agencija Crne Gore za zaštitu sredine prilikom odobravanja privremene dozvole za rad. Prema tome, po završetku rekonstrukcije 2026 godine, EPCG neće moći dobiti saglasnost za rad termoelektrane od Energetske zajednice i Evropske unije, niti dozvolu za rad od naše Agencije za zaštitu životne sredine. Termoelektrana, dakle, neće moći proizvoditi i prodavati električnu energiju, pa će Elektroprivreda uzalud uložiti 70 miliona eura sopstvenih sredstava u ovaj projekat. Uz to, uvoziće skupu uvoznu elektricnu energiju dok termoelektrana bude gašena tokom gradnje, što će EPCG, državu i gradjane dodatno koštati nekoliko desetina miliona eura. Ponavljam, alternativa nije da se termoelektrana zatvori niti da radi nelegalno. Ona može da ostane u pogonu nekoliko godina i bez velikih ulaganja dok se ne izgradi zamjenski objekat. Za tu svrhu je potrebno da EPCG dobije urednu saglasnost od Energetske zajednice i EU kojom bi se odredio njen režim rada", dodaje Mijović.

Ističe da još nije kasno da se to uradi i spriječi "ogromna šteta koja može nastati".

"Iz saopštenja EPCG se, međutim, može zaključiti da su izvršni direktor i Bord EPCG namjerni da nastave da krše obavezujuće evropske i domaće zakone, a time i javni interes što upućuje i na mogućnost postojanja korupcije. Zbog toga pozivam još jednom Agenciju, da ih sama ili u saradnji sa ostalim državnim organima, pozove na odgovornost i spriječi u tom štetnom naumu", zaključuje Mijović u dokumentu dostavljenom ASK-u.

Bonus video: