Za razvoj novih biznisa u Baru 190.000 eura

Na javni poziv za podršku razvoju preduzetništva pristiglo 97 prijava, od kojih 77 bilo ispravno i zadovoljavalo uslove konkursa

1946 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Komisija za raspodjelu sredstava za podršku razvoja preduzetništva Opštine Bar donijela je Odluku o odobravanju sredstava za podršku preduzetništvu za 2022. godinu.

Sredstva ukupne vrijednosti 190.000 eura dodijeljena su za 47 biznis planova kojim će se razviti novi biznisi i podstaći otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru u Baru, saopšteno je iz Opštine.

Prvorangirani biznis planovi prijavljeni na Javnom konkursu su „Olav olive wood Montenegro - ručna izrada luksuznih predmeta od maslinovog drveta” Anđele Malović koji je podržan sa 5.000 eura, zatim “Izrada unikatnih proizvoda i suvenira od drveta” biznis plan Dubravke Keković sa 4.000 eura, a biznis plan DOO “Quattro Amici”, otvaranje restorana sa wine-souvenir shopom “Bocconcino” podržan je istim iznosom. Plan Novaka Đinovića “Proizvodnja električnih bicikala i restauracija starih” i Almase Karađuzović “Souvenir Shop 'Tvrđava' Stari Bar” podržani su sa po 4.000 eura, kao i biznis ideje “Ribarnica – prodaja svježe i smrznute ribe i morskih plodova” od DOO ”Seafish”, unapređenje profesionalnog ribolova i zaštita mora sa kojim je konkursao Marko Dabović, “Izrada hidrauličnih cijevi” od DOO “Inovator”, zatim DOO “Family auto”, kao i DOO “Bar Wash”sa istoimenim biznis planovima.

Ostali biznis planovi podržani su u sličnim iznosima, dovoljnim za realizaciju aktivnosti navedenih u prijavi za konkurs, navode iz Opštine.

Na javni poziv za podršku razvoju preduzetništva je pristiglo ukupno 97 prijava, od kojih 77 bilo ispravno i zadovoljavalo uslove konkursa.

"Radi potpunijeg uvida u sadržaj i izvodljivost biznis planova i sagledavanja ličnih kompetencija njihovih nosilaca, organizovani su i individualni intervjui sa podnosiocima prijava. Prilikom ocjenjivanja posebno je uzet u obzir potencijal za zapošljavanje, odnosno za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, prvenstveno imajući u vidu porast broja nezaposlenih usljed negativnih uticaja pandemije Covid 19", dodaje se u saopštenju.

Iz Opštine Bar su kazali da ovako značajan odziv na javni konkurs i sve veći broj podržanih projekata od strane te lokalne samouprave govori o svrsishodnosi i kvalitetu programa koje lokalna uprava sprovodi i o konkretnom i vidljivom doprinosu razvoju lokalne ekonomije, privrede i uspostavljanju i razvoju novih biznisa i radnih mjesta, kroz pružanje prilike svima koji imaju kvalitetnu preduzetničku ideju i volju da je razvijaju.

Bonus video: