Konatar predložio vanredno povećanje akciza na cigarete

Predloženim usklađivanjem akciza paklica cigareta bi prosječno poskupila za oko 30 centi

33464 pregleda 113 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar predložio je Skupštini amandman na izmjene Zakona o akcizama kojim se povećavaju akcize na duvanske proizvode vanredno od 1. juna, odnosno ubrzava usklađivanje visine akciza na standardom Evropske unije.

Ovim usklađivanjem cijene paklice cigareta bi mogle poskupiti za oko 30 centi, a zatim dodatno 1. januara 2023. i 1. januara 2024, kada bi one bile na nivou EU odnosno samo ova dažbina bi iznosila minimalno 1,83 eura po paklici.

Glasanje o ovom zakonu trebalo bi biti održano danas. Glavni dio zakona odnosi se na smanjenje akciza na gorivo za 40 odsto, kojim bi državni budžet izgubio značajne prihode dok bi cijene goriva bila niže za 21 do 26 centi po litru.

Slično povećanje akciza na cigarete predložilo je Ministarstvo finansija prošle godine ali nije usvojen zbog protivljenja dijela poslanika iz tadašnje skupštinske većine (DF i SNP).

Tadašnja namjera Vlade bila je da ovo vanredno usklađivanje akciza na cigarete poveća budžetske prihode, čime bi se nadoknadio dio prihoda na zarade kojih se država odrekla na ime povećanja neto zarada zaposlenima kroz program "Evropa sad".

Zastupnici uvoznika cigareta tada su zamjerali da bi povećanje cijena uticalo na ponovni rast sivog tržišta duvanskih proizvoda.

Ranija analiza uvoznika cigareta pokazala je da bi sa ovakvim povećanjem akciza, cigarete u Crnoj Gori bile među skupljima u regionu zbog čega su upozoravali na mogućnost ponovnog bujanja sivog tržišta.

Oni su pohvalili aktivnosti državnih institucija na suzbijanju nelegalnog tržišta u posljednjih godinu dana, kao i da zbog toga ukupna naplata akciza i PDV-a ima veliki rast. Podsjetili su i na 2018. godinu kada je tadašnja vlast drastično povećala akcize, što je uticalo na rast sivog tržišta a pad državnih prihoda.

Poslanici SD-a predali su amandman kojim se predlaže smanjenje akciza na gorivo za 50 odsto, umjesto za 40 odsto koliko je navedeno u predlogu.

Slične amandmane odvojene su predali poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković i poslanik DF-a Dejan Đurović, kojim se drumskim prevoznicima omogućava u potpunosti povraćaj akciza na gorivo potrošeno za prevoz putnika, u cilju pomoći ovoj djelatnosti i spriječavanju rasta cijena karata za putnike.

Bonus video: