Poslanici izglasali smanjenje akciza na gorivo i niži PDV

Kako je najavio ministar finansija Aleksandar Damjanović akcize na gorivo će se za sada smanjiti za 40 odsto što bi po trenutnim cijenama značilo smanjenje cijene dizela za 21,3 cent a benzina za 26,6 centi

77587 pregleda 66 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 05.05.2022. 22:42h

Skupština je usvojila izmjene i dopune Zakona o akcizama, glasovima 49 poslanika i Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, glasovima 50 poslanika.

Predlog zakona su podržali poslanici parlamentarne većine, Socijaldemokrata i dio poslanika Demokratskog fronta koji su prisustvovali sjednici, dok raspravi i glasanju nisu prisustvovali poslanici Demokrata, Demosa i Ujedinjene Crne Gore.

Te zakona je pripremila stara Vlada, a nova je ostala pri gotovo istim predloženim rješenjima kojima je predviđeno smanjenje akciza na gorivo do 50 odsto, privremeno ukidanje PDV-a na brašno i jestivo ulje, smanjenje na sedam odsto PDV-a na so…

Kako je najavio ministar finansija Aleksandar Damjanović akcize na gorivo će se za sada smanjiti za 40 odsto što bi po trenutnim cijenama značilo smanjenje cijene dizela za 21,3 cent a benzina za 26,6 centi.

Uz to, Skupština je izglasala amandman poslanika Građanskog pokreta URA Miloša Konatara, koji je korigovao ministar finansija Aleksandar Damjanović, a kojim je predviđeno da se povećavaju akcize na duvanske proizvode tako što bi se cijena paklice povećala za oko 10 centi od 1. juna, a do čega će se doći korekcijom akciznog kalendara, pa će tako do novog poskupljenje cigareta za dodatnih 10 centi doći 1.januara 2023.godine.

Dio poslanika je izrazio sumnju da će građani osjetiti benefite nižeg PDV-a na osnovne životne proizvode, jer smatraju da trgovci neće u marketima smanjiti cijene.

Usvojen i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosti.

Zakoni će stupiti na snagu danom objave u Službenom listu.

Damjanović na početku skupštinske rasprave kazao da se nada da će moći da utiču na nove cijene goriva

Na početku skupštinske rasprave, ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da se nada da će moći da u ponedjeljak ili u utorak utiču na nove cijene goriva, ako danas Skupština usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Damjanović
Damjanovićfoto: Skupština Crne Gore

"Ukoliko primijenimo nešto o čemu Vlada razmišlja, a to je 40 odsto smanjenje akciza, to je negdje oko 25 centi jeftinije gorivo nego što je sada i što bi moglo da bude", rekao je Damjanović danas u Skupštini, gdje se vodi objedinjena rasprava o predlozima izmjena i dopuna zakona o akcizama i porezu na dodatu vrijednost (PDV).

Te zakone je pripremila stara Vlada, a nova je ostala pri predloženim rješenjima kojima je predviđeno smanjenje akciza na gorivo, privremeno ukidanje PDV-a na brašno i jestivo ulje, smanjenje na sedam odsto PDV-a na so…

Ovi zakoni su se više od dva mjeseca nalazili u Skupštini, ali nisu mogli biti usvojeni zbog blokade u radu te institucije.

Sve vrste goriva u Crnoj Gori u utorak bi mogle poskupiti za po oko sedam centi, prema sadašnjim cijenama na berzama naftnih derivata i odnosa kursa dolara i eura.

Na današnjoj sjednici Vlade su prihvaćeni amandmani Socijaldemokrata (SD) kojim se predlaže da akcize na gorivo mogu da smanje do 50 odsto, umjesto za 40 odsto koliko je navedeno u predlogu.

"Oni u odnosu na prvobitno rješenje povećavaju vremenski period i povećavaju procentualnu mogućnost intervencije vezano za oslobađanje, odnosno ukidanje jednog dijela akcizne obaveze na maloprodajne naftne derivate. Daju veću fleksibilnost svima nama...", rekao je Damjanović.

U ime poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević kazao je kako vjeruje da će svi poslanici glasati za predložene izmjene Zakona o akcizama, te da će te izmjene pomoći građanima i privredi.

Ivanović (SNP): Građani sa nestrpljenjem očekivali dan kada će se raspravljati o ovim zakonima

Dragan Ivanović iz Socijalističke narodne partije (SNP) rekao je da su građani sa nestrpljenjem očekivali dan kada će se raspravljati o ovim zakonima, a dodao je da vidi spremnost poslanika da podrže ove zakone.

Šef poslanika Kluba Crno na bijelo Miloš Konatar kazao je da konačno imaju priliku da raspravljaju o smanjenju akciza na gorivo,

"Nadam se da Vam je sada jasno koliko je šteta nanijela blokada Skupštine i što smo na Cetinju izabrali novu predsjednicu Skupštine i Vladu", naveo je Konatar.

Za izmjene zakona SD i Bošnjačka stranka

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša je kazao da danas nema šta da se slavi, jer se izmjene zakona donose sa velikim zakašnjenjem.

On je zahvalio ministru Damjanoviću što je prihvatio pomenuti amandman koji se odnosi na mogućnost smanjenja akciza na gorivo do 50 odsto.

Mugoša je potrvdio da će glasati za izmjene zakona i naglasio da će posebno pratiti njihovu implementaciju.

Zakonska rješenja će podržati i Bošnjačka stranka, povrdio je poslanik te partije Suljo Mustafić.

"Imaćete našu podršku u svim zakonskim rješenjima koja idu u cilju ublažavanja posljedica kriza, poboljšanja standarda građana…", rekao je Mustafić.

Damjanović je kazao da bi ponovo imali visoke cijene sve i da država ukine kompletne akcize na gorivo.

“Bojim se da je prošlo vrijeme za dugo vremena jeftine hrane i energenata. To je nama svima za nauk da se time pozabavimo… Uvozno smo zavisni i nijesmo prethodnih 15-20 godina ništa uradili”, naveo je Damjanović.

Damjanović je dodao da ne isključuje potrebu da se ide na suštinski rebalans budžeta, čim se tehnički rebalans usvoji, što bi trebalo da bude do jula usvojeno.

“Prosto ćemo vidjeti da li možemo sve sopstvenim sredstvima da ispunimo, uz sve moguće deficite koje ćemo imati u budžetu. Na jedan mjesec projektovane smanjenje akcize od 40 odsto to je 4,5 miliona eura manje, pa ako to potraje mjesecima to je ozbiljan izazov, plus smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice”.

Đurović (DF): Očekujem da na svaki drugi način, osim na teret građana, napunite budžet

Poslanik Dejan Đurović (DF) rekao je da kada bi se sva poreska dugovanja u Crnoj Gori izmirila, ne bi se morao raditi rebalans budžeta.

“Ja očekujem da na svaki drugi način, osim na teret budžeta građana, napunite budžet Crne Gore”, poručio je Đurović Damjanoviću.

Poslanik Radničke partije (RP) Maksim Vučinić poručio je da će glasati za predloge ali da oni idu nauštrb prihodne strane budžeta.

Dragan Bojović (DF) poručio je da je nova parlamentarna većina mogla na prvoj sjednici usvojiti izmjene pomenutih zakona, kao što su mogli, kako navodi, i ranije nelegalno zakazati sjednicu.

„Ali su im bitnije bile fotelje…“, kazao je Bojović.

Jelušić: Kao društvo nećemo napredovati ako niko ne pomene i osudi rasistički gest prema Slavki Adžović

Poslanica URE Božena Jelušić osvrnula se na, kako je navela, rasistički gest prema nikšićanki Slavki Adžović, kojoj je nepoznati počinilac, ili više njih, zapalio kućicu na Krnovu, gdje ljeti izdiže, kao i metalne i drvene torove.

"Sigurna sam da će ministar Damjanović odgovoriti ovom zadatku. Ako ne podržimo ljude kao što je Adžović onda smo omanuli", navela je Jelušić koja je ukazala da kao društvo nećemo napredovati ako to niko do sada u Skupštini nije pomenuo i osudio.

Bonus video: