Afera od 17 miliona pred novim tužiocem

Ponovo će odlučivati o krivičnim prijavama protiv Duška Markovića, Dragice Sekulić, Veselina Pejovića...

31982 pregleda 33 komentar(a)
Foto: Boris Pejović/Luka Zeković
Foto: Boris Pejović/Luka Zeković

Specijalno državno tužilaštvo ponovo će razmotriti krivičnu prijavu koju je Elektroprivreda(EPCG) podnijela protiv bivšeg premijera Duška Markovića i ministarke ekonomije Dragice Sekulić, te vlasnika Uniproma i Kombinata aluminijuma (KAP) Veselina Pejovića i svih članova bivšeg Odbora direktora EPCG. Markovićeva Vlada je Unipromu dijelila na osporeni način besplatnu količinu CO2 kredita, koju je ta kompanije kasnije prodala tadašnjoj upravi EPCG za 17 miliona eura.

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) usvojilo je pritužbu EPCG koju je ta državna kompanija podnijela radi preispitivanja odluke Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) iz decembra prošle godine, kada je njime rukovodio Milivoje Katnić. Sredinom marta ove godine za novog specijalnog državnog tužioca izabran je Vladimir Novović.

”VDT nas je, u tom smislu, obavijestio da je, ocjenom pritužbe i cjelokupnih spisa predmeta, utvrđeno da je predmetno rješenje o odbacivanju krivične prijave preurenjeno, pa je predmet vraćen Specijalnom državnom tužilaštvu radi preduzimanja potrebnih mjera i radnji, na temelju kojih će se donijeti odluka u skladu sa zakonom”, saopštili su juče iz EPCG.

Nadaju se da je ovo, kako su naveli, pokazatelj trajnog odstupanja od nekadašnje prakse “prema kojoj su važni akteri iz sfere SDT, prvenstveno Milivoje Katnić i Saša Čađenović, odluke donosili na osnovu političkih interesa, čime je nanošena ogromna šteta i građanima i privredi, prvenstveno EPCG, a nesumnjivo je, na taj način, narušavano povjerenje u tužilaštvo”.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je u aprilu prošle godine kazao da je suština krivične prijave da su Marković i Sekulić “dali, odnosno, bolje reći poklonili” Pejoviću besplatne akcije koje je on kasnije prodao državnoj energetskoj kompaniji za 17 miliona eura.

Pojasnio je tada da su Marković i Sekulićeva, u čijoj je nadležnosti tada bila oblast energetike, kroz Vladinu uredbu dodijelili Unipromu, čiji je vlasnik Pejović, “nesrazmjerno veliku količinu takozvanih besplatnih emisionih CO2 kredita.”

Bonus video: