"Kraljičina plaža" se legalno gradi

Vrhovni sud odbacio zahtjev Opštine Budva da se preispita ranija presuda Upravnog suda i saglasnost glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje hotela

24868 pregleda 16 komentar(a)
Hotel u uvali Pržno, Foto: Vuk Lajović
Hotel u uvali Pržno, Foto: Vuk Lajović

Vrhovni sud odbacio je kao neosnovan zahtjev Opštine Budva da preispita presudu Upravnog suda koji odbio tužbu Opštine protiv saglasnosti Glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje hotela “Kraljičina plaža” u Pržnu.

To piše u presudi vijeća Vrhovnog suda u koju su “Vijesti” imale uvid.

Upravni sud je početkom maja prošle godine odbio tužbu Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva koji je tražio da se poništi rješenje nekadašnjeg glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića, koji je početkom avgusta 2019. dao saglasnost na idejno rješenje novog hotela “Kraljičina plaža” i time kompaniji “Adriatic properties”, čiji su vlasnici malezijski biznismen Vei Seng Pua, poznatiji kao Pol Pua, i grčki biznismen Petros Statis, i dozvolio da u stoljetnom Miločerskom parku, osim hotelskih kapaciteta, grade i stanovi za tržište.

Tužbom protiv tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja - Direktorata glavnog državnog arhitekte Upravnom sudu je predočeno da je saglasnost data nezakonito, suprotno Prostornom planu posebne namjene za obalno područje.

Vrhovni sud je potvrdio presudu Upravnog suda da je rješenje glavnog državnog arhitkte o davanju saglasnosti zakonito.

Gradnja “Kraljičine plaže” od početka je izazvala veliku buru u javnosti i revolt lokalne zajednice i gradske uprave nakon saznanja da se grade stanovi.

Hotel sa depadansom je ugrubo završen.

Vladino preduzeće HTP “Miločer” je “Adriatic propertiesu” dalo u četvorodecenijski zakup sada već porušeni hotel “Kraljičinu plažu”, na čijem je mjestu nikao novi, kao i na 90 godina zemljište za izgradnju depandansa, odnosno 66 apartmana za tržište.

Opština, kojom je rukovodila koalicija Demokrata i DF-a je svojevremeno onemogućila izdavanje građevinske dozvole, kada joj je tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma priznalo svojstvo stranke u postupku. Međutim, donošenjem novog zakona, procedura je išla u korist Statisove firme, uprkos jasnom stavu budvanske vlasti da se ne dozvoli betonizacija Miločerskog parka.

Skupština opštine je prije četiri i po godine donijela Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan, kojom se ne podržava izgradnja novih, već samo rekonstrukcija postojećih objekata u postojećim gabaritima.

Idejnim rješenjem koje je osporila Opština dozvoljena je gradnja hotela sa sedam etaža-dvije podrumske etaže, prizemlje i četiri sprata.

”Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad hotela “Sveti Stefan” i “Vile Miločer”, kao i hotela “Kraljičina plaža” prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG “Budvanska rivijera”, odnosno HTP “Miločer”. Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup “Svetog Stefana”, “Vile Miločer” i “Kraljičine plaže” sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, dato na 90 godina zakupa. Produženje zakupa tada je aminovala Skupština Crne Gore, gdje je većinu Vladi dalo troje poslanika Pozitivne Crne Gore, nakon odbijanja većine poslanika SDP-a da podrže takvo produženje zakupa i smanjenje cijene zakupa sa 1,6 na 1,12 miliona eura.

Bonus video: