Poslanici usvojili set ekonomskih zakona

69 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Skupština Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 16.10.2017. 16:39h

Poslanici su danas usvojili set ekonomskih zakona, kojim se oni najvećim dijelom usaglašavaju sa zakonodavstvom Evropske unije (EU).

Poslanici su usvojili izmjene i dopune Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojim se opštinama omogućava da do 15. oktobra traže saglasnost od Ministarstva finansija u slučaju prekoračenja budžetskog deficita.

Generalni direktor Direktorata za budžet, Nikola Vukićević, kazao je da se izmjene donose u cilju izbjegavanja problema u vezi sa planiranjem budžeta opština.

„Mijenja se odredba da opština koja je do sada bila dužna da u slučaju prekoračenja budžetskog deficita traži i dobije saglasnost od Ministarstva do 31. marta, sada može da traži to mišljenje do 15. oktobra, pod uslovom da novac koriste za finansiranje kapitalnih izdataka“, rekao je Vukićević.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Petar Smolović, saopštio je da se radi o izmjenama koje su više tehničke prirode.

“Nije se moglo u martu reći hoće li biti prekoračenja, već se daje realna mogućnost da se tokom godine sagleda ima li tih prekoračenja”, naveo je Smolović.

Prema njegovim riječima, za državni budžet se može reći da je u ovom momentu stabilan, ali da bi postojala potpuna stabilnost potrebno je konsolidovati javne finansije opština.

“Njih 15 nije stabilno. Sve to je prouzrokovalo disbalans, zbog čega treba naći sistemsko rješenje, što se može postići izmjenom Zakona o finansiranju lokalnih samouprava”, dodao je Smolović.

Poslanici su usvojili i izmjene i dopune Zakona o Centralnoj banci (CBCG).

Generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unaprijeđenje poslovnog ambijenta, Bojana Bošković, objasnila je da se izmjene uglavnom donose u cilju usaglašavanja sa evropskim zakonodavstvom.

Ona je navela da se, kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o CBCG, ukazala potreba i za usaglašavanjem sa nekim propisima iz domaćeg zakonodvstva.

“Zakon se dopunjuje sa dva nova poglavlja koja tretiraju pitanja, odnosno poslovanje CBCG od dana pristupanja Crne Gore EU, odnosno evropskoj monetarnoj uniji”, saopštila je Bošković.

Implementacija Zakona će, kako je ocijenila, obezbijediti implementaciju principa nezavisnosti CBCG, odnosno principa funkcionalne, institucionalne i finansijske nezavisnosti, koji su predviđeni ugovorom o osnivanju EU i Statutom evropskog sistema centralnih banaka.

Izmjene se odnose i na povećanje broja članova Savjeta CBCG prije pristupanja EU, odnosno viceguvernera sa dva na tri.

Poslanik DPS-a, Nikola Rakočević ocijenio je da izmjene i dopune Zakona predstavljaju krupni korak u važnom i dugom procesu pristupanja Crne Gore EU.

“Zakon se oslanja na glavni aspekt monetarne politike koji treba uskladiti, a radi se o punoj nezavisnoti CBCG. Važno je da su se prihvatile preporuke Evropske komisije (EK) u vezi sa radom CBCG”, dodao je Rakočević.

Poslanici su usvojili i dopunu Zakona o zaštiti potrošača.

Generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača, Jovo Rabrenović, kazao je da se radi o maloj, ali značajnoj izmjeni zakona, jer se usaglašava sa Zakonom o energetici i odgovarajućim evropskim propisima, koji važe u toj oblasti.

“Usaglašanje je sa novim regulativama, kojima je jasno predviđen način na koji se obračunavaju cijene, odnosno troškovi modernizacije, izgradnje i rekonstrukcije distributivne mreže, posebno kod elektroenergetskog sistema”, rekao je Rabrenović.

On je dodao da nema nikavih posebnih promjena, ni cijena, ni iznosa računa koji se odnose na tu stavku.

Poslanik DPS-a, Mihailo Anđušić, saopštio je da je ključna poruka te izmjene da ona neće izazvati dodatno finansijako opterećenje potrošača.

“Troškovi održavanja distributivne mreže već su uračunati na račun potrošača”, precizirao je Anđušić.

Izmjenom Zakona o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom realizuje se usaglašavanje sa EU zakonodavstvom. Bošković je navela da se izmjene odnose na dodatno preciziranje pojedinih odredbi, obezbjeđuje se i pojačava nezavisnost CBCG.

Poslanik DPS-a, Predrag Sekulić naveo je da je bitna odredba da CBCG može ukoliko joj je kretanje kapitala ugroženo, uvesti zaštitne mjere, bez stava Vlade, kako je regulisano i u EU.

Poslanici su usvojili i izmjene i dopune Carinskog zakona, koje bi pored usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, trebalo da obezbijede pojednostavljivanje carinskog postupka.

Generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem, Novo Radović, kazao je da se usvajanjem izmjena i dopuna obezbijeđuje ubrzavanje carinskih procedura, što bi olakšalo poslovanje i doprinijelo poboljšanju biznis ambijenta u Crnoj Gori.

Sekulić smatra da će izmjene i dopune doprinijeti smanjenju gužvi na graničnim prelazima.

„Na korak smo od onoga što znači dobar carinski sistem, kakav imaju zemlje EU“, rekao je Sekuić i dodao da bi uz izmjene i dopune trebalo usvojiti i dobre podzakonske akte.

Usvojena je i izmjena Zakona o porezu na promet upotrebljavanih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letjelica, koje predstavljaju poboljšanje teksta, koji se odnosi na predmet oporezivanja.

Radović je kazao da je upotrebljavano motorno vozilo, plovni objekat, vazduhoplov ili letilica putničko ili drugo motorno vozilo, odnosno plovni objekat, vazduhoplov ili letilica koje je najmanje jednom registrovano u Crnoj Gori u skladu sa posebnim zakonom i za koje prodavac, odnosno prenosilac nije imao pravo na odbitak ulaznog poreza na dodatu vrijednost (PDV) prilikom nabavke.

Poslanik DPS-a, Milorad Vuletić kazao je da se u praksi pokazalo da neki zakoni ne zažive na pravi način i da imaju određene nedostatke, što se desilo i sa ovim.

„U konkretnom slučaju se radi o izmjeni Zakona u čijem članu se brišu riječi 'koje je najmanje jednom registrovano u Crnoj Gori u skladu sa posebnim zakonom'. Ta izmjena je neophodna, jer se njom omogućuje preciznija primjena zakona“, dodao je Vuletić.

Poslanici su usvojili i izmjene Zakona o reviziji sredstava iz fondova EU, kao i Zakon o uslugama.

Bonus video: