Đurović: Želimo da pružimo ruku svim našim komšijama

"Crnu Goru čeka nova ekonomska realnost, rješavanje strukturnih ekonomskih problema i stvaranje povoljne investicione i preduzetničke klime,“ poručio je ministar ekonomskog razvoja i turizma

4462 pregleda 10 komentar(a)
Foto: MEK
Foto: MEK

Crna Gora i Sjeverna Makedonija baštine tradicionalno prijateljske odnose, uz intenzivnu podršku i razumijevanje za evropski put Crne Gore i odlučnost da postane prva naredna članica EU, ocijenjeno je na sastanku ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića i ambasadora Sjeverene Makedonije u Podgorici Mihajla Trpkoskog.

"Jedna od intencija nove Vlade je uspostavljanje harmoničnih odnosa sa svim zamljama u regionu. Želimo da vidimo region kao jedinstveno odredište u smislu saradnje, podrške i privredne povezanosti, kao i da se, i u skladu sa tom sinergijom dalje ekonomski razvijamo“, poručio je Đurović.

On je Trpkoskog upoznao sa prioritetima u daljem radu Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

"Crnu Goru čeka nova ekonomska realnost, rješavanje strukturnih ekonomskih problema i stvaranje povoljne investicione i preduzetničke klime,“ poručio je Đurović.

"Pored imperativa da život građanki i građana Crne Gore učinimo još boljim, a Crnu Goru dijelom evropske porodice, moramo je dodatno učiniti onim što zaslužuje, a to je da bude prepoznata kao sigurna investiciona i turistička destinacija", kazao je on.

Sagovornici su se saglasili da je u narednom periodu potrebno intenzivirati saradnju Crne Gore sa Sjevernom Makedonijom u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije i turizma, kroz organizovanje biznis foruma i unapređenje avio i putne infrastrukture.

Trpkoski je Đuroviću predočio prioritet Sjeverne Makedonije, "a to su evropske integracije, članstvo u EU". Govoreći o ekonomiji Sjeverne Makedonije, stavio je akcenat na još intenzivniju regionalnu saradnju.

On je iskoristio priliku i uručio pozivnicu ministru za učestvovanje na Prespa Forum dijalogu u Ohridu.

"Ovaj Forum je mjesto na kojem se tradicionalno razmjenjuju mišljenja i iskustva o stanju u ekonomiji, kako u regionu, tako i u Evropi. Drago mi je što dijelimo mišljenje da naša saradnja može i treba da bude intenzivnija, kao i to da su investitori iz Sjeverne Makedonije dobrodošli u Crnu Goru, ali i obratno“, kazao je Trpkoski.

Bonus video: