Zakonodavni odbor podržao Zakon o ograničavanju cijena

Taj predlog zakona je pripremila prethodna Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER), a nova Vlada je na sjednici 5. maja zaključila da ostaje pri tom predloženom aktu

7907 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Skupštinski zakonodavni odbor podržao je Predlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Taj predlog zakona je pripremila prethodna Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER), a nova Vlada je na sjednici 5. maja zaključila da ostaje pri tom predloženom aktu.

Zakonom je predviđeno stvaranje pravnog okvira za ograničenje cijena u slučajevima postojanja ozbiljnih inflatornih rizika, kao i poremećaja na tržištu, a podzakonskim aktom će se utvrditi lista proizvoda na koje se zakon odnosi, uz obavezu da se tromjesečno preispituje odluka.

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović kazao je da predlogom ovog zakoan nisu ispoštovane pravne procedure, jer se u njegovom tekstu navode imena ministara iz bivše Vlade.

"Samo predlagač mora biti na sjednici Odbora. Ja ovdje ne vidim predlagače (bivšeg ministra Milojka) Spajića i (bivša ministarka) Srzentićku. Ja ovdje vidim kvaziministra (Gorana) Đurovića", rekao je Martinović.

On je upitao Đurovića u kojem svojstvu je na Odbori i na kojoj sjednici je nova Vlada utvrdila predlog zakona.

Predsjednica Odbora Maja Vukićević je kazala da su dobili dopis kojim se Vlada izjasnila da ostaje pri ovom zakonu te da je određen ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović za predlagača.

"Sa te strane mislim da smo pravilno postupili", rekla je ona.

"Možete li mi samo kazati kako možemo dobiti dokument u kojem su potpisani Spajić, Milatović i Srzentićeva, a danas imamo Đurovića ovdje. Ko god vam je kazao to, ja vam odgovorno tvrdim da ovo može danas da ide, ja vam kaže da može", rekao je Martinović.

Đurović je ponovio da je Vlada na sjednici 5.maja zaključila da ostaje pri predlogu zakona, te da je on određen kao ovlašćeno lice.

Bonus video: