Skupština usvojila Zakon o ograničavanju cijena

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović u uvodnom izlaganju je kazao da je zakonom predviđeno stvaranje pravnog okvira za ograničenje cijena u slučajevima postojanja ozbiljnih inflatornih rizika, kao i poremećaja na tržištu, a podzakonskim aktom će se utvrditi lista proizvoda na koje se zakon odnosi, uz obavezu da se tromjesečno preispituje odluka

39112 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Skupština je usvojila Zakon o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Za taj zakon glasalo je 48 poslanika, a niko nije bio protiv.

Taj predlog zakona je pripremila prethodna Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER), a nova Vlada je na sjednici 5. maja zaključila da ostaje pri tom predloženom aktu.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović u uvodnom izlaganju je kazao da je zakonom predviđeno stvaranje pravnog okvira za ograničenje cijena u slučajevima postojanja ozbiljnih inflatornih rizika, kao i poremećaja na tržištu, a podzakonskim aktom će se utvrditi lista proizvoda na koje se zakon odnosi, uz obavezu da se tromjesečno preispituje odluka.

Kako je objasnio proizvodi koji će se naći na listi zavisiće od procjene Vlade u datom momentu, te da se mjere koje Vlada može da propiše u cilju ograničavanja cijena, odnose na određivanje maksimalne maloprodajne cijene, fiksne cijene proizvoda i marže.

On je istakao da ovakva zakonska rješenja postoje već u zemljama regiona, kao i da će mjere donositi u dogovoru sa privrednicima, kako ne bi bili na gubitku.

Đurović (DF): Zakon nije primjenljiv i održiv

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović je kazao da ovaj zakon nije primjenljiv i održiv.

"Zakon nije precizirao situacije u kojim će se primjenivati, kada se privremene mjere mogu uvoditi, koje su to mjere i ne daje se lista proizvoda na koje bi se mjere odnosile. Za primjenu ovog zakona je potrebna analiza koja bi sadržala sve pozitivne i negativne efekte. Nije održan ni okrugli sto, nismo čuli šta privrednici misle", rekao je on.

On je upitao ministra Đurovića koji su podzakonski akti donijeti uz ovaj zakon, što je, kako je naveo, obećano.

"Ovaj zakon može da zaživi samo uz podzakonske akte", rekao je on.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Dragica Sekulić rekla je da ovim zakonom zaokružuju paket antikriznih mjera, uz zakone o nižim akcizama i umanjenju stope PDV-a na određene životne namirnice.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kazao je da se sa donošenjem zakona zakasnilo, te da u posljednjem momentu reaguju.

"Vlada će imati velike obaveze da bi sve ovo iskontrolisala", rekao je Ivanović.

Poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić navela je da su se u proteklom periodu bavili stvarima koji se ne tiču standarda građana.

Ona smatra da treba posebno pratiti implementaciju ovog zakona, kako se ne bi ugrozili mala preduzeća.

Šehović: Zakon brani ministar koji ne vjeruje u njega

Crna Gora je jedina zemlja u Evropi koja nema ovakvo zakonsko rješenje, rekao je Damir Šehović (Socijaldemokrate), koji je kazao da zakon nosi čitav niz dilema.

"Obeshrabrujuće je što ovaj zakon brani ministar (Goran Đurović) koji je do prije samo nekoliko dana rekao da je neadekvatan, neprimjenljiv i kontraproduktivan. Kako ćete da primijeniti zakon u koji sami ne vjerujete", upitao je Šehović Đurovića, aludirajući na raniji stav koji je Đurović iznio u televizijskoj debati sa Jakovom Milatovićem.

Dodao je da će amandmadski djelovati kako bi utvdili kategoriju proizvoda na koje bi se zakon odnosio.

"Logično je da se uz ovaj zakon predlože subvencije kako bi zaštitili posebno mala i srednja preduzeća koja targetiramo ovim zakonom, kako se ne bi ugasili", rekao je Šehović.

Šehović je zamjerio novoj Vladi što nije iskoristila zakonsku mogućnost da snizi akcize na gorivo 50 odsto, umjesto 40 odsto.

Poslanik Bošnjačke stranke Amer Smailović kazao je da će ta partija podržati zakon, a isto je potvrdio i poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović u ime LP i Socijaldemokratske partije (SDP).

Nimanbegu: Zakon populistički i neprijemjenljiv

U ime albanskih stranaka Genci Nimanbegu kazao je ovaj zakon populistički, te da je on neprimjenljiv.

"Nigdje se ne navode mjere kojim će se ograničiti cijena proizvoda", rekao je on i dodao da je nedostatak zakona to što nema rok koji se odnosi na to koliko će trajati ograničavanja cijena, a uz to nema liste proizvoda na koje se zakon odnosi.

Ministar Đurović: U dogovoru sa privredom ćemo sprovoditi mjere

Ministar Đurović, u odgovorima poslanicima, kazao je da se odgovor u načinu primjene mjera krije u dogovoru privrede, sindikata i vlade.

Naveo je da zakon obuhvate mjere: određivanje maksimalne maloprodajne cijene, određivanje fiksne cijene proizvoda, ograničavanje marži, vraćanje cijena na prethodni nivo i sl.

Dodao je da namjerno nisu navodili u zakonu grupe proizvoda na koji se on odnosi, da ne bi došli u situaciju da se tokom vremena pojavi neki proizvod koji nije na listi.

Što se tiče robnih rezervi, kazao je da država nema novca da obezbijedi robnih rezervi za višegodišnji period, a istakao je da je problematično i to što one imaju rok trajanja.

Saglasan je da država treba da ima rezerve nafte.

"Imam informaciju da treba mnogo uložiti da bi ta postrojenja bila u funkciji", rekao je on.

Pozvao je poslanike da daju doprinos za svaki budući zakon koje bude Ministarstvo ekonomskog razvoja donosilo.

U odgovoru poslaniku Šehoviću, kazao je da Vlada u kojoj je on prethodno bio, mogla da donese zakon, te da ne stoji njegova zamjerka da se zakon donosi kasno, jer, kako je naveo, to nova Vlada nije mogla ranije uraditi.

Što se tiče kontradiktornosti koju je pomenuo Šehović, Đurović je kazao da je njegova uloga sada drugačija, nego kada je bio potpredsjednik partije (URA), te da sada ima drugačiju odgovornost.

Odbor za ekonomiju prihvatio amandman SD-a

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je ta partija podnijela amandman koji se odnosi na mjere ograničavanja cijena proizvoda koje su: određivanje najvišeg nivoa cijena, snižavanje cijena na određen nivo, regulisanje marže i dr.

Njime su i definisani koji su to proizvodi od posebnog značaja za život i zdravlje Ijudi, a to su prehrambeni artikli, sredstva za ličnu higijenu, dječja hrana i oprema, sredstva za ogrijev, kućna hemiju.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, koji je nakon pretresa zasijedao, prihvatio je zajedno sa ministrom Đurovićem taj predlog i on će postati sastavni dio predloga zakona.

Bonus video: