Usvojene izmjene Zakona o državnoj upravi

Konatar je objasnio da se broj državnih sekretara neće povećavati više nego što bi to bio slučaj da je zakon ostao nepromijenjen, jer je plan da neka glomazna ministarstva dobiju po tri državna sekretara, a neka manja po jednog

29791 pregleda 37 komentar(a)
Foto: Screenshot/youtube
Foto: Screenshot/youtube
Ažurirano: 10.05.2022. 21:57h

Skupština je usvojila Zakon o izmjeni Zakona o državnoj upravi, kojim se predlaže da ministarstva umjesto dva, mogu imati najviše do tri državna sekretara, glasovima 43 poslanika.

Protiv izmjena zakona je glasalo 11 poslanika.

screenshot
foto: Screenshot/Youtube

Predlagač tih izmjena, šef poslaničkog kluba "Crno na bijelo", Miloš Konatar je u uvodnom izlaganju kazao da je razlog za donošenje ovog zakona sadržan u specifičnosti organizacije, pa je u cilju efikasnijeg vršenja poslova neophodno stvoriti preduslove za bolju koordinaciju i nadzor kako bi se postigla puna efikasnost i efektivnost drzavne uprave.

Konatar je objasnio da se broj državnih sekretara neće povećavati više nego što bi to bio slučaj da je zakon ostao nepromijenjen, jer je plan da neka glomazna ministarstva dobiju po tri državna sekretara, a neka manja po jednog sekretara.

”Šest ministarstava će imati tri državna sekretara, šest po dva, šest po jednog. Ukupno 36. Nema povećanja državnih sekretara u odnosu na slučaj da ovaj predlog bude odbijen”, rekao je Konatar.

On je kazao da su Demokrate i Demokratski front kada su navodno htjeli da dogovore novu Vladu predvidjeli 18 ministarstava, a da sada zamjeraju ovoj što ima toliko ministarstava i sekretara.

Momo Koprivica iz Demokrata kazao je da se ovim izmjenama zakona povećava broj fotelja na raspolaganju izvršnoj vlasti.

"I to od strane onih koji su govorili zapalile se fotelje".

Poslanica Milosava Paunović iz SNP-a je kazala da zakon predviđa da ministarstva mogu, a ne moraju, imati do tri državna sekretara, te da se ne može govoriti o "uhljebljenju".

"Radi se o tome da se poveća učintkovitost određenih ministarstava", navela je ona.

U ime kluba Demokrate/Demos Boris Bogdanović je kazao da se ovim zakonom predlaže da Vlada ima 54 državna sekretara, što je nezabilježeno u istoriji.

"Izgleda da su ti ministri nesposobni, čim je predviđen ovoliki broj sekretara", rekao je Bogdanović, koji naveo da je predviđeno 30 više sekretara nego što ih je imala prošla Vlada.

Branka Bošnjak (PzP) je poručila da je pomenuti zakon ogolio istinu da nisu usvojeni zakono o skupštini i vladi, koji bi regulisali ovakve stvari.

"Što se tiče konkretnih izmjena, dok ne vidimo uredbu, ja ne mogu da vjerujem da neće postojati politički apetiti da u ministarstvima budu sva tri državna sekretara. Mislim da ćemo da imamo uvećanje i onako tromog državnog aparata", navela je ona.

Ovaj predlog nisu trebali da predlažu poslanici, već Vlada, smatra Boris Mugoša (SD), koji je naveo da je predlog izmjena zakona neprimjeren i neodgovoran, jer se država nalazi teškoj finansijskoj situaciji.

"U trenutku kada imamo najglomazniju Vladu, vi predlažete da ministarstva mogu imati do tri državna sekretara", naveo je on.

Dodao je da će podržati zakon ako mu se navede argument po kojem ministru treba tri državni sekretara.

"Ali znam da ne možete da mi navedete argument".

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović je naveo da bi Vlada Zdravka Krivokapića bila u političkom smislu linčovana, u slučaju da je ovakvo rješenje predloženo od strane nje.

“Malo je da manjinska Vlada ima 18 resora, dva ministra bez portfelja, četiri potpredsjednika, malo je to što je manjinska Vlada najglomaznija Vlada u istoriju, nego se danas predlaže da resori imaju najviše tri državna sekretara. Ni manje političke podrške, ni glomaznije Vlade. Ovo Švedska ne bi izdržala”, rekao je Šehović.

Konatar je u završnoj riječi ponovio da Vlada neće imati 54 sekretara.

"Matematika je svugdje jednostavna. Mi ćemo usvajanjem ovog zakona imati isti broj sekretara, i da ne bi usvojili izmjene".

Bonus video: