Niko ne kontroliše da li su cijene niže zbog manjeg PDV-a

Tržišna inspekcija kontroliše samo da li su cijene jasno istaknute, a Poreska da li je obračunat i naplaćen PDV

15797 pregleda 21 komentar(a)
Cijene ulja bi trebalo da budu niže za 12 do 15 centi, Foto: Biljana Matijasevic
Cijene ulja bi trebalo da budu niže za 12 do 15 centi, Foto: Biljana Matijasevic

Tržišna inspekcija nema nadležnost da kontroliše da li su trgovci smanjili cijene brašna, ulja i soli za koje je od subote smanjene stope poreza na dodatu vrijednost (PDV), dok je Uprave prihoda i carina, odnosno njena Poreska inspekcija nadležna za kontrole obračuna i naplete PDV-a, ali ne i umanjenja cijena.

Kako su “Vijestima” odgovorili iz Uprave za inspekcijske poslove Tržišna inspekcija sprovodi kontrole cijena samo u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, koje se većinom odnose na pravilno, čitko i jasno isticanje cijena.

Kako je ranije najavljivano iz Ministarstva ekonomskog razvoja, Tržišna inspekcija će smanjenje cijena moći da kontroliše kada bude usvojen zakon o ograničavanju cijena, koji je sada na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja, i ako Vlada, na osnovu tog zakona, bude ograničila maloprodajne cijene i trgovačke marže.

Skupština je u četvrtak usvojila izmjena zakona o PDV-u, kojim je ovaj porez na brašno i ulje smanjen sa sedam na nula odsto,a na so sa 21 na sedam odsto. Zakon je objavljen u “Službenom listu” i stupio je na snagu od ponoći u petak na subotu.

Ovo umanjenje PDV-a, značilo bi snižavanje cijena brašna za oko 4-5 centi, ulja za 12 do 15 centi i soli za sedam do osam centi.

Tržišna inspekcija u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, kako su naveli “Vijestima”, kontroliše da li je trgovac za proizvode koji se prodaju ili nude na prodaju, čitko, jasno, razumljivo i lako uočljivo za potrošača, istaknuo prodajnu cijenu i cijenu po jedinici mjere, kao i da li se pridržava utvrđenih i istaknutih cijena.

”Na proizvodu ili na prodajnom mjestu ne smiju se isticati druge cijene, osim u slučaju prodajnih pogodnosti koje se odnose na umanjenje cijene. Tržišni inspektori, shodno navedenom zakonu, kontrolišu da li je trgovac utvrđenu cijenu robe istakao na robi, odnosno ambalaži svakog pojedinačnog proizvoda ili na mjestu gdje se roba prodaje ili nudi, kao i na robi u izlogu. Cijena na robi se ističe, na način da: potrošača ne dovodi u zabludu u pogledu robe na koju se odnosi, kao i da ne oštećuje robu. Trgovac je dužan da cijenu usluge koja se pruža ili nudi utvrdi u cjenovniku ili tarifi. Takođe, trgovac je dužan da se pridržava utvrđenih i istaknutih cijena. Ako se proizvod prodaje ili nudi po umanjenoj cijeni, trgovac je dužan da čitko, jasno, razumljivo i lako uočljivo za potrošača istakne cijenu koja je važila prije umanjenja i umanjenu cijenu”, naveli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Bonus video: