Abazović: Radujem se dolasku njemačkih kompanija, gradimo evropsku i ekološku Crnu Goru

Premijer je kazao da su energetika i obnovljivi izvori energije u fokusu interesovanja njemačkih kompanija

15092 pregleda 23 komentar(a)
Foto: twitter.com/DritanAbazovic
Foto: twitter.com/DritanAbazovic
Ažurirano: 11.05.2022. 12:11h

Kredibilni njemački investitori, u čijem fokusu interesovanja su energetika i obnovljivi izvori energije, zainteresovani su za ulaganje u Crnu Goru, kazao je premijer Dritan Abazović.

Predsjednik Vlade sastao se danas sa Matijasom Brukmanom, generalnim direktorom njemačke kompanije "Vikron" (Wircon), koja se bavi proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora (solarna energija).

Kako je saopšteno iz Vlade, Abazović je na sastanku istakao da je Crna Gora država pogodna za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

"Odlučni smo da kroz projekte koji za cilj imaju energetsku tranziciju omogućimo transformaciju ka zelenoj ekonomiji i čistoj energiji. Radujem se dolasku njemačkih kompanija. Uvijek ste dobrodošli da investirate u Crnu Goru“, rekao je Abazović u razgovoru sa Brukmanom.

Iz Vlade je saopšteno da je Brukman iskazao je interesovanje za ulaganje u obnovljive izvore energije i proizvodnju solarne energije u Crnoj Gori, i informisao premijera o ranije realizovanim projektima njegove kompanije, ali i prenio interesovanje određenog broja njemačkih kompanija za ulaganje u Crnu Goru.

U pratnji direktora "Vikrona" bili su i predsjednik Diplomatskog salona iz Majnhajma Johan Vagner i nekadašnji ambasador Crne Gore u Njemačkoj Ranko Vujačić.

Abazović je upoznao sagovornike o posvećenosti Crne Gore za zelena Agenda Evropske unije sa kojima su strateški ciljeve infrastrukturnog razvoja Crne Gore u potpunosti kompatibilni. Uz to je naveo brojne prirodne pogodnosti naše države za ulaganja u energetici, koji su zasnovani na obnovljivim izvorima energije, kao i projektima EPCG „Solari 3000+“ i „Solari 500+“, pokrenutim u avgustu prošle godine.

„Jedan od prioriteta crnogorske energetske politike je održivi energetski razvoj, to jest, obezbjeđivanje razvoja energetskog sektora zasnovanog na ubrzanom, ali racionalnom korišćenju sopstvenih energetskih resursa u skladu sa principima zaštite životne sredine, povećanja energetske efikasnosti i povećanim korišćenjem obnovljivih izvora energije“, istakao je Abazović.

Premijer je naglasio da Crna Gora očekuje pojačano prisustvo investitora iz Zapadne Evrope, ističući da je investiranje u stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana znači investiranje i prosperitet cijele Evrope.

"Gradimo evropsku i ekološku Crnu Goru", napisao je predsjednik Vlade na Tviteru.

Bonus video: