EPCG ponovo da vrednuje ponude za projekat Solari

Državna komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki prihvatila žalbu kompanije “KIM TEC”

24666 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Biljana Matijasevic
Foto: Biljana Matijasevic

Državna komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki donijela je odluku po žalbi na tenderu za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekata Solari 3000+ i Solari 500+ i naložila državnoj energetskoj kompaniji Elektroprivredi (EPCG) da ponovo vrednuje ponude.

EPCG je dat rok da taj posao završi u roku od 15 dana, što je do kraja ove sedmice. Tender vrijedan 19,9 miliona raspisan je u septembru prošle godine, a u četiri partije nabavljaju se monokristalni fotonaponski moduli, invertori i smart meter trofazna brojila, potkonstrukcija fotonaponskog sistema i energetska infrastruktura i zaštitna oprema. Ukupno je pristiglo pet ponuda.

Žalbu je uložila firma “KIM TEC” i to za dvije partije tenderske nabavke - monokristalni fotonaponski moduli i potkonstrukcija fotonaponskog sistema i invertori i smart meter trofazna brojila.

U rješenju Komsije se navodi da je za dio nabavke monokristalni fotonaponski moduli i potkonstrukcija fotonaponskog sistema, poništena odluka o izboru najpovoljnije ponude i vraćeno EPCG na ponovni postupak i odlučivanje. Energetska kompanija je prethodno ovaj posao dodijelila kompaniji Novi Volvoks, čija je ponuda bila prvorangirana. Žalio se konzorcijum firmi “KIM TEC” i “G TECH”, čija je ponuda bila drugorangirana.

Za dio nabavke invertori i smart meter trofazna brojila, poništena je odluka o izboru najpovoljnije ponude. EPCG sada poništenom odlukom za najbolju ponudu izabrala je ponudu firme “Comtrade Distribution, dok su preostale tri ponude, računajući i ponudu žalioca firme “KIM TEC”, odbijene kao neispravne. U ovom slučaju žalba je usvojena jer je naručilac EPCG povrijedio pravila postupka otvaranja ponuda.

Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u posljednjih 40 godina. On predviđa gradnju solarnih panela koje bi pod povoljnijim kreditima kupili i instalirali vlasnici objekata, nakon čega bi imali električnu energiju za sebe, a višak bi prodali EPCG.

Vlasnici bi otplaćivali opremu na rate u periodu pet do sedam godina, a ona bi, kako procjenjuju iz EPCG bila niža od dotadašnjih troškova za struju.

Nakon otplate građani i firme postaju vlasnici opreme i dobijaju besplatnu struju, a višak može otkupiti EPCG.

Ovim projektom će se omogućiti da 3000 domaćinstava, koja stanuju u individualnim stambenim objektima, dobije instalacije fotonaponskih, odnosno solarnih panela i od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije. Takođe, investicija će omogućiti da se i 500 pravnih lica, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova kandiduje za učešće u ovom projektu. Projektom proizvodnja električne energije orijentisaće se na obnovljive izvore, a građanima, po najpovoljnijim uslovima, omogućiti da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljen-dioksida.

Prema posljednjim informacijama koje je EPCG saopštila “Vijestima” prošlog mjeseca za projekat Solari 3.000+ i 500+, prijavljeno je nešto više od 14.000 potrošača, a odlučeno je da kompanija pripremi i projekat Solari 5.000+.

“To da bi se adekvatno odgovorilo na interesovanje potrošača. Projekat je u fazi pripreme i očekuje se da bude pokrenut tokom 2022. godine. Podsjećamo da se projektom Solari omogućava da domaćinstva i preduzeća nabave i instaliraju fotonaponske sisteme po vrlo povoljnim uslovima i tako od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije”, kazali u kompaniji.

Bonus video: