Addiko banka želi postati prva specijalizovana banka za kreditiranje građana i malih i srednjih preduzeća

Za one koji još nisu isprobali do koje mjere je olakšan postupak podizanja kredita, banka je pripremila praktičnu mogućnost da to učine od 5. maja – praktično bez kamate.

21291 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Pres konferencije Addiko banke povodom predstavljanja strategije repozicioniranja Banke i lansiranja novog imidža
Foto: Pres konferencije Addiko banke povodom predstavljanja strategije repozicioniranja Banke i lansiranja novog imidža

Addiko banka u Crnoj Gori, u proteklih šest godina isporučila je gotovo deset miliona eura neto profita i želi postati prva specijalizovana banka za kreditiranje građana i malih i srednjih preduzeća. To je saopšteno na pres konferenciji povodom predstavljanja strategije repozicioniranja Banke i lansiranja novog imidža.

Predsjednik UO Addiko banke u Crnoj Gori, Christoph Schoen, kazao je da je od 2016. godine, kad je lansiran Addiko brend, postignuto dosta u Crnoj Gori, navodeći da koncept koji je tada promovisan traje i danas, a podrazumijeva inovacije i neprekidno pojednostavljivanje svih tradicionalnih bankarskih procesa.

„Od tada do danas postali smo specijalizovana banka za kreditiranje potrošača i finansiranje malih i srednjih preduzeća, ali to putovanje nije završeno, jer konstatno radimo na tome da budemo još brži i bolji. Ovom strategijom smo unaprijedili našu komunikaciju i upravljanje brendom kroz moderan koncept, razvojem novog imidža, u liku Oskara, koji predstavlja naš bankarski pristup, a koji će ispuniti obećanja data strategijom“, istakao je Schoen.

Addiko banka
foto: Christoph SCHOEN, predsjednik UO Addiko banke u Crnoj Gor

Ukazao je da je u proteklih šest godina Addiko banka u Crnoj Gori isporučila gotovo deset miliona eura neto profita.

„Postali smo samofinansirajuća banka, promijenili smo strukturu finansiranja. Poboljšali smo kapitalnu poziciju za skoro 18 odsto, ojačali smo menadžment upravljanja rizicima, menadžment upravljanja troškovima i imamo napredan sistem unutrašnje kontrole“, naveo je Schoen.

Prema njegovim riječima, odgovorno kreditiranje, podrazumijeva uspostavljanje standarda u procesu procjene rizika i odobravanja plasmana, navodeći da Addiko banka ima visoke standarde i snažnu kulturu upravljanja rizicima koja balansira rizike i zaradu.

„Postigli smo dosta proteklih godina i kada je u pitanju implementacija strategije i imamo fantastičnu poziciju na tržištu. Ono što želimo i na čemu predano svi radimo je da postanemo najbolja banka za brze kredite za potrošače i mala i srednja preduzeća“, rekao je Schoen.

Addiko banka
foto: Pres konferencije Addiko banke povodom predstavljanja strategije repozicioniranja Banke i lansiranja novog imidža

Kazao je da su protekle dvije godine, obilježene pandemijom koronavirusa, bile vrlo izazovne ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu i cijelom svijetu.

„Ali , ponovo smo dokazali da imamo snagu i stabilnost i ostvarili smo dobit, a što je još ohrabrujuće prvi kvartal ove godine pokazuje fantastične rezultate, koji se prije svega ogledaju u više od 13 miliona ukupnih plasmana u prvom kvartalu“, istakao je Schoen.

Član UO Addiko banke u Crnoj Gori, nadležan za komercijalne poslove, Miloš Miketić, rekao je da se od početka poslovanja Addiko banka uveliko promijenila i iskoračila iz tradicionalnih okvira.

„U skladu sa tada već datim obećanjem da ćemo nuditi manje usluga, ali najbolje, pojednostavili smo organizacionu strukturu, izašli smo iz poslovanja s investicionim fondovima, prodali smo svoju leasing kompaniju, ne radimo plasmane za javna preduzeća i velike sisteme, ne radimo više ni custody poslove, u ponudi nemamo ni stambene kredite“, kazao je Miketić.

Sve to je, kako je kazao, urađeno kako bi fokus bio na poslovanju sa građanima i sa malim i srednjim preduzećima, kao i na usavršavanju i ubrzavanju procesa za ponudu i plasman brzih kredita, kako bi klijentima bili dostupni uvijek i bilo gdje.

„Ne želimo da budemo konvencionalna banka, želimo da budemo specijalizovana banka. Šta znači specijalizovana banka? Prvo, da bolje razumijemo segment kupaca – penzionere, mlade…da svima njima ponudimo najbolje korisničko iskustvo u klasi – pronalazeći načine kako da im olakšamo život“, rekao je Miketić.

Addiko banka
foto: Miloš MIKETIĆ, član UO Addiko banke u Crnoj Gori, nadležan za komercijalne poslove

Pojasnio je da je svrha Addiko banke da olakša život klijentima, da im pomogne u nepredvidljivim situacijama i da im pomogne da dobiju proizvode koje žele, navodeći da je zbog toga Addiko proteklih godina uložio mnogo kako bi unaprijedio kompetence zaposlenih kad su u pitanju brzi krediti.

„Kao što znate, potrošačke kredite daju sve druge banke. U Addiku želimo da pričamo o brzom kreditu kao o specijalizovanom proizvodu, jer ga mi isporučujemo na poseban način. Ti krediti su rješenje za svakodnevne situacije sa kojima se klijenti suočavaju, a najčešće su to renoviranje stana, kupovina vozila ili životne situacije kada im je u kratkom roku potreban dodatan finansijski podsticaj npr. Da finansiraju studije njihove djece, plaćaju troškove organizacije vjenčanja i sl“, naveo je Miketić.

Istakao je da je Addiko banka, za one koji još nisu isprobali do koje smo mjere je olakšan postupak podizanja kredita, pripremila praktičnu mogućnost da to učine od 5. maja – praktično bez kamate.

„Odlučili smo svim novim klijentima omogućiti da podignu on-line kredit do 500 EUR, a kroz jedanaest mjeseci vrate svega 501 EUR. Pored najboljih mogućih uslova na tržištu, klikom na službeni website Addiko banke, odgovor dobijaju za svega tri minuta. Minimalan iznos kredita je 250 EUR, a maksimalan 500 EUR. Rok otplate je do 12 mjeseci“, precizirao je Miketić.

Pojasnio je da, pored izuzetne prilike da dođu do dodatne gotovine i prevaziđu trenutne izazove u kućnom budžetu, uz samo jedan euro kamate, klijenti zahtjev mogu podnijeti bez dokumentacije, bez propratnih troškova i bez obaveze prenosa zarade.

„Ovim potezom potvrđujemo svoj fokus da postanemo najbolji izbor za brze kredite u Crnoj Gori“, poručio je Miketić.

Kazao je da su savremeni digitalni alati koje razvijaju u Addiko banci omogućili prelazak u sljedeću stratešku fazu.

„Sad više ne očekujemo da nam klijenti s upitima dolaze u poslovnicu, online ili na bilo koji od naših prodajnih kanala - spremni smo svojom ponudom dočekivati klijente na onim mjestima gdje novac troše i to u trenutku kada se spremaju da ga potroše“, zaključio je Miketić.