Kako da investirate u periodu inflacije?

Kao što smo vidjeli poslednjih mjeseci, nagli skok inflacije može dovesti do raznih promjena na tržištu i pojavu velike volatilnosti

20464 pregleda 0 komentar(a)
Limit Prime, Foto: Limit Prime
Limit Prime, Foto: Limit Prime

Cijene rastu, i prave najveći pritisak na potrošačke budžete u poslednjih 40 godina.

To takođe znači da je za mnoge investitore možda važnije nego ikad da nastave svoje ulaganje na berzi.

Inflacija na finansijskim tržištima

Sa povratkom visoke inflacije, porasle su i brige o tome šta će se dogoditi sa privredom u cjelini. Skoro svaka agencija za ekonomska predviđanja povećala je procjenjenu vjerovatnoću za recesiju.

Može se reći da su sada veće šanse za usporavanje privrede nego prije samo nekoliko nedelja.

Iako ne želimo da paničimo pred inflacijom, želimo da priznamo njene uticaje.

Kao što smo vidjeli poslednjih mjeseci, nagli skok inflacije može dovesti do raznih promjena na tržištu i pojavu velike volatilnosti.

Tržište akcija

Cijene akcija i prinosi na berzi su u velikoj mjeri zasnovani na očekivanjima budućih zarada kompanija. Kako inflacija narušava vrijednost dolara, to može otežati tržištu da procjeni trenutnu vrijednost kompanija. Takođe, više cijene materijala, inventara i rada mogu uticati na zaradu kompanija. Kao rezultat toga, cijene akcija mogu da variraju, a to uzrokuje nestabilnost i neizvjesnost na tržištu akcija.

Zlato
foto: Limit Prime

Tržište zlata

Zlato je od davnina percipirano kao sigurno utočište u periodu inflacije. Ovaj plemeniti metal investitori koriste da ograniče svoju izloženost tržištu u vremenima nestabilnosti.

Za možda najbolji primjer zlata kao sigurnog utočišta možemo uzeti primjer globalne finansijske krize 2008. godine kada je cijena zlata porasla za skoro 24% već tokom naredne 2009. godine.

Teorija kaže da se, pošto se zlato istorijski smatralo sigurnim utočištem, kada postoje znaci inflacije, investitori prebacuju na ovaj plemeniti metal.

Preuzmite BESPLATNU knjigu o zlatu i saznajte više o ovom sredstvu utočišta klikom ovdje.

Tržište kriptovaluta

Veliki rast cijena kriptovaluta u 2021 godini, naveli su neke ljude da smatraju da digitalna sredstva mogu poslužiti istoj svrsi kao zlato i ostala sredstva utočišta. Umjesto da ulažu novac u tradicionalne investicije, investitori bi mogli kupiti kriptovalutu u nadi da će joj se povećati vrijednost - što je čini manje ranjivom na uticaj inflacije.

Ono što smo naučili tokom proteklih nekoliko mjeseci je da velike promjene kada su kriptovalute u pitanju, znače da nedostaje doslednost potrebna da bi se nadmašila inflacija. Na primjer, vrijednost Bitcoina je značajno smanjena 2022. godine u isto vrijeme kada su potrošačke cijene počele da rastu. Ovo možemo shvatiti kao signal da Bitcoin i ostale kriptovalute nisu pouzdano sredstvo utočišta iako se možda tokom 2021. godine moglo predpostaviti suprotno.

Možda je vrijeme da razmislite o CFD trgovanju

Prednost CFD trgovanja je ta što omogućava trgovcima da potencijalno zarade novac pravilnim predviđanjem da li će cijena finansijskog instrumenta (kriptovaluta, zlata, akcija…) rasti ili padati.

Specifičnost ovog načina investiranja je mogućnost da zaradite i na padu i na rastu cijena instrumenata. Sem toga, na ovaj način trejderi mogu koristiti leveridž kako bi znatno povećali svoj potencijalni dobitak.

Sada investirati možete na vrlo jednostavan i efikasan način - otvaranjem računa za trgovanje kod licenciranog investicionog društva Limit Prime Securities.

Ova renomirana kompanija je regulisana od strane Komisije za tržište kapitala Crne Gore i kroz svoju platformu vam nudi direktan pristup svjetskim berzama i trgovanje najatraktivnijim finansijskim instrumentima.

Ako želite da započnete trgovinu, možete da se registrujete OVDJE, a za više informacija možete pozvati na broj +382 67 242 242 i neko od zaposlenih u Limit Prime Securities će vam izaći u susret.

E-adresa: info@limitprime.com

Veb sajt: http://www.limitprime.com/me

Broj telefona: +382 67 242 242

Zapratite Limit Prime na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Linkedin