Carevići pokrenuli naplatu deset miliona eura

Kompanija “Carinvest RS” pokrenula postupak namirenja duga od firme “Safiro bech resort” na koju je se vodi atraktivna parcela od 8.500 kvadrata ispred hala Jadranskog sajma

23195 pregleda 46 komentar(a)
Atraktivna lokacija kod Jadranskog sajma, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna lokacija kod Jadranskog sajma, Foto: Vuk Lajović

Novosadska kompanija “Carinvest RS” Milana Carevića, sina gradonačelnika Budve Marka Carevića, pokrenula je postupak namirenja duga od deset miliona eura od firme “Safiro bech resort” na koju je se vodi atraktivna parcela od 8.500 kvadrata ispred hala Jadranskog sajma na kojoj turska kompanija “Mia investments” planira gradnju dviju kula.

To piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

”Zabilježba obavještenja o početku namirenja po osnovu ugovora i aneksa ugovora o hipoteci u korist hipotekarnog povjerioca ‘Carinvest RS’ DOO Novi Sad, svojina ‘Safiro beach resort’” navodi se u katastarskoj evidenciji.

Novosadski “Carinvest RS, koga je osnovala istoimena kotorska firma, u martu je preuzela kreditna potraživanja od deset miliona eura kiparske kompanije “Safiro beach resort”, te stavila šapu na atraktivni zemljišni kompleks od 8.500 kvadrata na samo 20 metara od Slovenske plaže.

”Prenos hipoteke i promjena hipotekarnog povjerioca na osnovu ugovora o prenosu hipoteke od 21. marta u maksimalnom iznosu od 6.000.000 eura u korist ‘Carinvest RS’ DOO Novi Sad sa obavezom dužnika da neće otuđiti i opteretiti nekretnine koje su predmet hipoteke bez saglanosti povjerioca”, navodi se kao teret upisan 23. marta uz list nepokretnosti.

Na zemlji je tada upisana i hipoteka.

”Prenos hipoteke i promjena hipotekarnog povjerioca na osnovu ugovora o prenosu hipoteke u korist ‘Carinvest RS’ DOO Novi Sad kojim se mijenja iznos otplate preostale glavnice u iznosu od 3.110.380 euro, te da se uspostavljena ovim ugovorom će biti hipoteka I reda. Maksimalni iznos obezbijeđenih obaveza je 5.000.000”, piše u katastarskoj evidenciji.

Time je Carevićevoj firmi, koja je prethodno preuzela milionske obaveze, najvjerovatnije od Pireus banke koja je do tada imala hipoteke na zemlji, otvoren put da se uknjiži kao vlasnik.

Riječ je o jedinoj neizgrađenoj parceli uz obalu od Staroga grada do rta Zavale, na kojoj je turska kompanija “Mia investments” dobila zeleno svjetlo da gradi dvije kule od 15 i 16 spratova, hotel sa pet zvjezdica sa apartmanima za prodaju “Mia Budva”. Direktorat glavnog državnog arhitekte Ministarstva ekologije, prostornog planirnja i urbanizma je nedavno ponovo poništio rješenje glavne budvanske arhitektice iz novembra 2019. te dao saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela “Mia Budva”. Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva podnio je tužbu Upravnom sudu osporivši ponovo rješenje.

”Safiro beach resorts” koga je osnovala kiparska firma “Expom hotel partners limited” zaključila je sa turskom građevinskom kompanijom u avgustu 2018. ugovor o zajedničkoj izgradnji. Odbjegli biznismen, za kojim je raspisana potjernica, Duško Knežević ranije je optužio lidera DPS-a i predsjednika države Mila Đukanovića, ali i nekadašnjeg ministra Branimira Gvozdenovića da stoje iza firme “Safiro beach” te da su mu oteli zemlju, što su oni negirali.

”Carinvest RS” DOO Novi Sad, kako se navodi u dokumentima Agencije za privredne registre Republike Srbije osnovana je 7. juna 2019. Direktor kompanije je Milan Carević, stariji sin gradonačelnika Budve, koji je ujedno i osnivač i izvršni direktor kotorske firme “Carinvest”.

”Carinvest” DOO Kotor je prije 20 godina osnovao Marko Carević i njom upravljao do kraja decembra 2018, kada mjesto izvršnog direktora ustupa sinu Milanu, jer od januara 2019. sjeda u fotelju prvog čovjeka Budve. Carević je nedavno kazao da je to firma njegovog sina i da su u pitanju manipulacije da je riječ o konfliktu interesa.

”Dobro znate da od 2018. nisam u ‘Carinvestu’ već moj sin. Ustav garantuje svima da rade po zakonu. Ako imate nešto da je tu suprotno zakonu, slobodno dostavite dokaze, puno je dušebrižnika… Da li treba moja porodica da ne radi i da stopiramo sve radove, da ne postojimo što bi bila želje vaše kuće, to se neće desiti. Postoji Ustav i zakon koji svima garantuje. Da vam sada izlažem, možda i vi imate neki biznis, svi imaju iz treće ruke. Ja nemam povezana lica, imam svoju porodicu na koju sam ponosam što je istrpjela svu ovu sramota stvarnosti Crne Gore. Jer istina ne može pobijediti, nije lako trpjeti ove napade. Dobro je da vidite da sve ono što ste pričali nije istina i da sve ono što smo radili ima odobrenja i zakonske procedure”, kazao je nedavno Carević, odgovarajući na pitanje TV Vijesti.

Osim hipoteke Carevićeve kompanije, na zemlji su i dalje zabilježni sporovi koje su pokrenule porodice mještana, odnosno postupci restitucije i deeksprorpijacije. Mještani više od deceniju vode borbu da dokažu da im je zemlja oteta. I Opština Budva, odnosno njena Uprava lokalnih javnih prihoda, blokirala je zemljišni kompleks, kako bi naplatila poreski dug od stotinu hiljada eura koji ima “Safiro beach resort”.

Krapović traži da se ispitaju kontroverze oko solitera

Bivši gradonačelnik Budve i poslanik Demokrata Dragan Krapović zatražio je nedavno od v.d. vrhovne državne tužiteljke Maje Jovanović, glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina da ispitaju kontroveze oko projekta izgradnje solitera ispred hala Jadranskog sajma, turske kompanije “Mia investments”.

Krapović traži da ispitaju porijeklo novca za gradnju kula, ali i veze crnogorskih političara u ovom projektu od Mila Đukanovića, Branimira Gvozdenovića, koje je pomenuo odbjegli biznismen Duško Knežević, te sve hipoteke koje su bile upisane na zemljište od Pireus banke, pa sve do nedavno upisane hipoteke kompanije “Carinvest RS” porodice predsjednika Opštine.

”U skladu sa nedavno objavljenim informacijama obraćam vam se da svako iz svoje nadležnosti ispitate sve kontroverze koje prate projekat izgradnje dva solitera na Jadranskom sajmu, poznatom u javnosti kao projekat “Mia investments” (Safiro beach resort)”, naveo je Krapović.

Bonus video: