Nije poznato kada će naknade za bebe

Iz MER-a poručili da će Ministarstvo rada realizovati sprovođenje isplate naknada za novorođenčad

3763 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Još nije poznato kada će krenuti isplata jednokratnih novčanih davanja za novorođenčad, iako je bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović najavio da bi prijave trebalo otpočeti 4. maja ove godine.

Iz tog ministarstva, na čijem čelu se sada nalazi Goran Đurović, kazali su “Vijestima” da je to ministarstvo preduzelo sve da prijave otpočnu u tom roku, a da je za realizaciju odgovorno novoformirano Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

”Mjeru koju je prethodna Vlada usvojila krajem marta za jednokratno novčano davanje od 1.000 eura za djecu koja se ove godine rode u crnogorskim opštinama, koje su 2020. godine imale negativan prirodni priraštaj, a po 500 eura u ostalim opštinama, realizovaće novoformirano Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) je preduzelo sve potrebne korake kako bi prijave otpočele 4. maja, kako je i planirano po usvajanju ove mjere. Njome je predviđeno da se prijave i isplate naknade za novorođenčad odvijaju preko centara za socijalni rad. Vjerujemo da će sprovođenje mjere otpočeti u što kraćem roku, te da će uskoro građani biti informisani blagovremeno”, kazali su iz MER-a.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja kojim sada rukovodi kadar Bošnjačke stranke, Admir Adrović, kazali su nezvanično “Vijestima” da u ovom trenutku nemaju informacije kada će početi isplate, s obzirom na to da je tek formirano ministarstvo, ali da pretpostavljaju da će do isplata uskoro doći.

MER je ranije izračunao da će od pet miliona eura pomoći za novorođene bebe, u 17 opština sa negativnim prirodnim priraštajem otići tri miliona eura, a dva miliona je za sedam opština sa pozitivnim prirodnim priraštajem. Planirano je da se taj novac izdvoji iz tekuće budžetske rezerve.

Kada je predstavljao na pres koferenciji ovu mjeru, Milatović je kazao da je ona odgovor na demografsku krizu, a plan MER-a je da u narednim godinama ona bude sastavni dio programskog budžeta u okviru sprovođenja demografske politike.

U Informaciji se navodi da bi ova mjera mogla da doprinese povećanju fertiliteta (broja živorođene djece u odnosu na broj žena u plodnom razdoblju), i da bi se njome pokrili inicijalni troškovi opremanja djeteta i podstaklo rađanje, sa posebnim fokusom na opštinama sa negativnim prirodnim priraštajem.

”Predloženo novčano davanje temelji se na procjeni inicijalnih troškova opremanja novorođenčeta (krevetac, kolica, sjedište za auto, hranilica, pelene itd)... Ovo davanje je jednokratno iz razloga što jednokratna davanja manje demotivišu rad i zapošljavanje, i kao takvo ima za cilj da bude komplementarno dječjem dodatku”, piše u dokumentu.

Bonus video: