Đurović: Da stvorimo ambijent za strane investitore, fokus da bude na održivom i zelenom turizmu

"Crna Gora planira da se razvija i u dijelu poljoprivrede, zelene energije i infrastrukture, mišljenja sam da Crna Gora ima veliki potencijal za turizam kako na jugu tako i na sjeveru"

4608 pregleda 4 komentar(a)
Reintjes i Đurović, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma
Reintjes i Đurović, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

Usljed ratnih dešavanja u Ukrajini dodatno se pojavila potreba i pokazala važnost pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji, rekako je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović na sastanku sa nerezidentnim ambasadorom Holandije u Crnoj Gori Jostom Reintjesom.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Đurović je sa Reintjesom razgovarao o unaprijeđenju ekonomskih odnosa Crne Gore i Holandije i podršci te zemlje na evropskom putu Crne Gore.

"Kao država potrudićemo se da uradimo sve što je do nas, a podrška Holandije nam je veoma značajna i u narednom periodu, kako bismo imali što manje prepreka na tom putu", rekao je Đurović.

On je, navode, predočio Reintjesu aktivnosti resora koji vodi i kazao da su Crnoj Gori posebno značajni potencijalni investitori iz Holandije.

"Što se tiče ekonomije, potrudićemo se da imamo što manje biznis barijera, da stvorimo ambijent za strane investitore, a da kada je u pitanju turizam fokus stavimo na održivi i zeleni turizam", istakao je Đurović.

Saopštio je i da Crna Gora planira da se razvija i u dijelu poljoprivrede, zelene energije i infrastrukture, te da je mišljenja da Crna Gora ima veliki potencijal za turizam kako na jugu tako i na sjeveru. Istakao je da će Crna Gora u narednom periodu poseban trud uložiti na pripremi projekata koje bi mogli da prezentuju potencijalnim investitorima. Đurović je, navode, napomenuo i značajne pomake koji se dešavaju u dijelu vladavine prava, a koji će učiniti investiranje u Crnu Goru sigurnim.

Reintjes je, dodaje se u saopštenju, čestitao Đuroviću stupanje na dužnost i poželio mu uspjeh u radu. Istakao je da je vladavina prava jako značajna za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, te da je primjetan progres koji je država napravila u proteklom periodu. Upoznao je ministra sa holandskim kompanijama koje su prisutne u Crnoj Gori i biznis forumom koji se organizuje sljedećeg mjeseca u Hagu, koji će okupiti sve ambasadore zapadnobalkanske šestorke.

Na sastanku je, zaključuju, ocijenjeno da postoji veliki potencijal saradnje naročito u dijelu vodenog transporta i morskih linija, ali i saradnje između dvije nacionalne aviokompanije. Sagovornici su se saglasili i da je potrebna veća vidljivost Crne Gore kao turističke destinacije u Holandiji, i generalno u Zapadnoj Evropi.

Bonus video: