Opština Budva ponovo blokirala Kamenovo, firme Duška Kneževića nastavljaju da ne plaćaju porez

Firme odbjeglog biznismena Duška Knežević u vrhu su poreskih dužnika, a najnovija blokada upisana je na ime potraživanja od 18 hiljada eura, na ime rješenja o prinudnoj naplati koje je donijela Uprava lokalnih javnih prihoda. Nakon što kompanija koju kontroliše Knežević nije izmirila dugovanje, upisana je hipoteka

35875 pregleda 7 komentar(a)
Atraktivna lokacija: Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna lokacija: Kamenovo, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva ponovo je posegla za radikalnom mjerom, te drugi put u protekla dva mjeseca blokirala veliki zemljišni kompleks u zaleđu plaže Kamenovo od 33 hiljade kvadrata kako bi se osigurala da će kompanija “Rekretaurs” vratiti dug.

Firme odbjeglog biznismena Duška Knežević u vrhu su poreskih dužnika, a najnovija blokada upisana je na ime potraživanja od 18 hiljada eura, na ime rješenja o prinudnoj naplati koje je donijela Uprava lokalnih javnih prihoda. Nakon što kompanija koju kontroliše Knežević nije izmirila dugovanje, upisana je hipoteka.

”Hipoteka u iznosu od 18.354 u korist Opštine Budva - rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Opština Budva je blokirala atraktivni komad zemlje, na kome se nekada nalazilo kosovsko odmaralište i početkom februara, kada je upisana hipoteka od 88 hiljada eura, na ime duga za porez na nepokretnost.

Kompleks od gotovo tri i po hektara, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine je svojina države, a sukorišćenje je upisano na “Rekreaturs” DOO Budva, koji je vlasnik najvećim dijelom, dok manji dio imaju “Kožar SOUR trgovina” sa Kosova i Kosovska banka DD u stečaju.

Osnivači firme “Rekreaturs” Budva, kako piše u Centralnom registru, je Atlas banka sa 99,7 odsto kapitala, a preostali dio se vodi na firmu HTP “Atlas hotels group”.

Plaža na Kamenovu
Plaža na Kamenovufoto: Vuk Lajović

Zemljišni kompleks potražuje kosovska Agencija za privatizaciju koja pokušava da dokaže da je firma “Rekreaturs” iz Prištine stvarni vlasnik 33 hiljada kvadrata, a ne istoimena firma čije je sjedište u Budvi, a koju kontroliše Knežević.

S druge strane, mještani su već pred sudom dokazali da je je dio Kamenova njihova imovina koja im je oteta. Pred sudom su dobijeni sporovi i djelovi kompleksa će se vratiti starosjediocima poslije gotovo pola vijeka.

Priča o Kamenovu počela je još davne 1957. kada je sreski odbor na Cetinju izvršio eksproprijaciju ukupno 15.000 kvadrata zemlje od starosjedjelaca. Izgrađeno je odmaralište krajem pedeseih godina prošlog vijeka, za potrebe radnika sa Kosova, da bi se 1989. “Rekreaturs” uknjižio na dodatnih 12 hiljada kvadrata, koji su oteti mještanima, pa je postao vlasnik čak 33.000 kvadrata, na koliko se prostire zaleđe plaže.

Prava drama počinje nakon ratnih dešavanja na Kosovu, kada se 1999. u gotovo oronulo radničko odmaralište useljavaju izbjeglice sa Kosova. Nekoliko radnika “Rekreatursa” iz Prištine sjedište firme premještaju u Budvu i atraktivni kompleks knjiže na tu firmu, koja kasnije ulazi u privatizaciju. Raseljenici, nakon mučnih scena i pokušaja da ih nasilno isele, ipak prihvataju da odu uz naknade koje su zaključili sa Kneževićevim “Rekreatursom”.

Imovina Kneževićevih firmi pod šapom Opštine

Seriju hipoteka Uprava lokalnih javnih prihoda je tokom prošle i ove godine upisala praktično na imovinu svih Kneževićevih firmi u Budvi, koje praktično ne plaćaju porez na nepokretnost.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva prethodno je donosila rješenja o prinudnoj naplati jer ostavljeni rok da se izmire dugovanja nijesu ispoštovani.

Na spisku poreskih dužnika su firme “Attika Land”, “Mogren hill”, “Mogren garden”, “Expo invest” i “Expo Budva”.

Opština je prošle godine preko javnog poziva pozvala Kneževićevu kompaniju “Attika land” da izmiri 264 hiljade eura. Na parceli “Attika land” lokalna uprava je još prije sedam godina upisala hipoteku zbog duga od oko sedam hiljada eura, da bi 2016. blokirali zemljišni kompleks na ima duga od 63 hiljada eura za porez na nepokretnost. Rješenje o prinudnoj naplati donijeto je i za druge dvije Kneževićeve kompanije “Mogren garden” na iznos od 4.111 eura i “Mogren hill” na iznos od 74.868 eura. Te dvije firme gazduju zemljišnim parcelama iznad plaže Mogren.

Opština Budva je blokirala i i kompleks Jadranskog sajma zbog poreskog duga od 151 hiljadu eura koliko duguju Kneževićeve kompanije “Expo invest” i “Expo Budva”. Na imovinu “Expo Budva”, zajedničke firme Jadranskog sajma i Opštine Budva, upisane su dvije hipoteke zbog duga od 42.624 i 53.854 eura, dok je na “Expo invest” hipoteku zbog duga od 55.218 eura.

Kompletna imovina Kneževića u Budvi u septembru 2019. blokirana je od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), nakon što je Viši sud donio privremenu mjeru zabrane upravljana imovinom kompanija, čiji je biznismen stvarni ili “skriveni” vlasnik.

Bonus video: