Dijana Raičković mijenja Jovanića

Nakon sprovedenog disciplinskog postupka Sudski savjet može imenovati vršioca dužnosti Privrednog suda

17277 pregleda 17 komentar(a)
Kada se sudiji odredi pritvor mora biti udaljen sa funkcije: Privredni sud, Foto: BORIS PEJOVIC
Kada se sudiji odredi pritvor mora biti udaljen sa funkcije: Privredni sud, Foto: BORIS PEJOVIC

Zamjenica predsjednika Privrednog suda je sutkinja Dijana Raičković, koje je privremeno preuzela funkciju predsjednika nakon što je uhapšen dosadašnji predsjednik Blažo Jovanić, pod optužbom da je formirao kriminalnu grupu i da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

Kako su “Vijestima” kazali iz Sudskog savjeta, prema Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, sudija će biti privremeno udaljen od dužnosti, ako se protiv njega odredi pritvor, dok pritvor traje, ili se protiv njega pokrene krivični postupak za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje sudijske funkcije.

”Sudija može biti privremeno udaljen od dužnosti nakon podnošenja predloga za pokretanje disciplinskog postupka zbog najtežeg disciplinskog prekršaja. Odluku o privremenom udaljenju od dužnosti donosi Sudski savjet. Zahtjev za privremeno udaljenje, podnosi disciplinski tužilac”, naveli su iz Sudskog savjeta.

Disciplinskog tužioca imenuje Sudski savjet.

”Kada disciplinski tužilac podnese zahtjev za privremeno udaljenje, Savjet tada donosi i odluku o određivanju vršioca dužnosti predsjednika Privrednog suda”, saopštili su iz Sudskog savjeta navodeći da će ispoštovati zakonsku proceduru i donijeti odluke u skladu sa njom.

Na pitanje da li Privredni sud sada ima dovoljno stečajnih upravnika koji imaju licence ili kojima će biti obnovljene licence, kao i da li se zbog svega ovoga može desiti da dođe do zastoja u otvaranju i sprovođenju stečajnih postupaka, iz Sudskog savjeta su odgovorili da oni nemaju nikakvih nadležnosti u odnosu na provjeru znanja stečajnih upravnika i njihovih licenci za rad, kao i da je kompletan postupak u nadležnosti Ministarstva pravde.

Bonus video: