od 1. januara cijena električne energije bi mogla biti veća

Struja će poskupjeti ako se zakon ne promijeni

Regulator počeo postupak određivanja cijena za narednu godinu. EPCG predlaže izmjenu Zakona kako bi se zaštitili potrošači, ali i CEDIS i CGES od gubitaka

43136 pregleda 29 komentar(a)
Rast cijena na berzama do sada nije uticao na račune potrošača: CEDIS, Foto: Boris Pejović
Rast cijena na berzama do sada nije uticao na račune potrošača: CEDIS, Foto: Boris Pejović

Nove cijene električne energije od 1. januara mogle bi biti veće nego sada zbog rasta cijena na međunarodnim berzama gdje nema naznaka njihovog smanjenja, i zbog metodologija po kojim Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) struju za tehničke gubitke na mreži moraju kupovati po formuli u kojoj se nalaze cijene sa berze u Mađarskoj.

Regulatorna agencija za energetiku i komunalne djelatnosti (REGAGEN) je 21. aprila na javnu raspravu stavila metodologije za određivanje cijena od 1. januara 2023. godine. Energetske kompanije Elektroprivreda (EPCG), CEDIS i CGES su dužni da podnesu zahtjeve za utvrđivanje cijena za sljedeći trogodišnji period (2023-2025. godina) najkasnije do 1. septembra ove godine, a REGAGEN će odlučiti u roku od tri mjeseca.

Prema ovoj metodologiji CEDIS sada kupuje struju od EPCG po cijeni od 116,22 eura po megavat satu (MWh), dok taj isti megavat od svojih potrošača može naplatiti po cijeni od 52,91 euro.

Uticaj cijena sa berze

Kolike će biti nove cijene struje za potrošače iz REGAGEN-a, nisu mogli procjeniti.

”Cijena struje za građane i privredu u narednom periodu će sumirati i odražavati kretanja svih stavki koje se nalaze na računu, a dio stavki koje su u nadležnosti REGAGEN-a obuhvataju angažovanje mrežnog kapaciteta, fiksni dio mrežnog kapaciteta i gubici u mreži (koji obuhvataju samo tehničke gubitke u sistemu). Cijene električne energije, koje se formiraju na veleprodajnom tržištu, utiču na jednu od kategorija troškova CGES i CEDIS, međutim, ovi troškovi su samo jedan od elemenata koji utiču na formiranje cijena koje utvrđuje REGAGEN. Pored navedenog, od uticaja će biti i pozitivni efekti koji nastaju usljed većih prihoda od alokacije prekograničnih prenosnih kapaciteta od očekivanih zbog realizacije značajnih investicija i puštanja u rad podmorske interkonekcije. Ukupnost promjena u elektroenegetskom sistemu i na tržištu će moći da se sagleda tek nakon obrade zahtjeva regulisanih subjekata za utvrđivanje cijena za naredni regulatorni period, a krajnja cijena će zavisiti i od odluke snabdjevača o cijeni električne energije za naredni period”, saopštili su Agencije “Vijestima”.

EPCG: U krizi suspendovati metodologiju

Rast cijena struje na međunarodnim berzama prošle i ove godine nije izazvao povećanje cijena u Crnoj Gori, ali su zbog toga CGES, a naročito CEDIS pretrpjeli velike gubitke. CEDIS je lani imao gubitak od skoro 11 miliona eura, koji je naknadno ublažen takozvanim “knjižnjim odobrenjima”, odnosno EPCG je retroaktivno smanjila cijene, što je Ministarstvu kapitalnih investicija bilo zakonski sporno. CEDIS je u stopostotnom vlasništvu EPCG, ali struju od svog vlasnika mora da kupuje po formuli sa berze u Mađarskoj.

Da bi zaštitili potrošače od rasta cijena i CEDIS i CGES od gubitaka, iz EPCG predlažu izmjene Zakona o energetici.

”Kako se cijene električne energije za pokrivanje gubitaka po važećoj podzakonskoj regulativi mrežnim operatorima odobravaju za trogodišnji regulatorni period, to je evidentno da značajniji poremećaji na tržištu energije mogu imati negativne efekte na poslovanje mrežnih operatera, kao što je to bio slučaj u 2021. i 2022. godini. Evidentno je da bi se eventualnom izmjenom važećeg Zakona o energetici moglo propisati da Vlada, u slučaju značajnih poremećaja na tržištu električne energije, može odgovarajućom uredbom privremeno suspendovati opšti princip da mrežni operatori na tržištu kupuju električnu energiju za pokrivanje gubitaka sistemu i eventualno propiše drugačiji način njihove nabavke”, naveli su iz EPCG.

Druga varijanta bi bila da odobrena cijena za pokrivanje gubitaka prati tržišne trendove, ali bi to povećalo cijenu koju plaćaju kupci.

”Predložene metodologije od Agencije promovišu stabilnost odobrenih cijena nabavke energije za pokrivanje gubitaka za cijeli trogodišnji regulatorni period, pa iste ne nude neki adekvatan mehanizam zaštite poslovanja mrežnih operatora izazvanih poremećajima na tržištu električne energije”, smatraju iz EPCG.