PKCG: Service charge nije bakšiš već naknada za uslugu

Iz PKCG su željeli da dodatno pojasne pojam odnosno kategoriju service charge, jer je, kako tvrde, nakon sjednice Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva, u javnosti došlo do miješanja tog pojma sa bakšišom odnosno napojnicom, što ta kategorija svakako nije

4802 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupacija ugostitelja pri Privrednoj komori (PKCG) je, da bi dodatno uvećala zarade zaposlenih, inicirala uvođenje kategorije service charge.

„To nije napojnica ili bakšiš, i ne isključuje je, već je to naknada za uslugu koja bi se obračunavala u određenom procentu na iznos fiskalnog računa“, objasnili su iz PKCG.

Sredstva sa te pozicje bi se koristila isključivo za uvećanje zarade svih zaposlenih - kuvara, konobara, spremačica, recepcionera, sa izuzetkom menadžmenta.

„Sve bi se dodatno preciziralo internim aktima u kojima bi se navelo da li će se ovaj dodatak na zaradu isplaćivati jednom ili dva puta mjesečno i slično“, dodaje se u saopštenju.

Iz PKCG su rekli da bi to pravo bilo opciono i poslodavci bi mogli da izaberu da li žele da svojim zaposlenima obezbijede dodatak na zaradu i na taj način postali konkurentniji na tržištu rada i za sebe obezbjedili kvalitetnu radnu snagu.

„Kako je kategorije service charge novina u Crnoj Gori, sve treba definisati kroz zakonodavni okvir i poreski tretman, kako bi koristi imala i država i zaposleni“, poručili su iz PKCG.

Iz PKCG su željeli da dodatno pojasne pojam odnosno kategoriju service charge, jer je, kako tvrde, nakon sjednice Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva, u javnosti došlo do miješanja tog pojma sa bakšišom odnosno napojnicom, što ta kategorija svakako nije.

Iz PKCG su kazali da je deficit kadra sa odgovarajućim znanjima i vještinama prisutan u skoro svim segmentima u turizmu.

Posebno je izražen problem nedostatka radne snage na sezonskim poslovima u turizmu i predstavlja jednu od biznis barijera.

„Bez kvalitetnog kadra nema razvoja turizma. Biznis traži ljude koji posjeduju znanja i vještine i koji su spremni i opredijeljeni da brzo uče i usvajaju nova znanja. Odlivu kvalifikovanog kadra u turizmu je djelimično doprinio i spori rast ličnih dohodaka“, zaključili su iz PKCG.

Bonus video: