EK snizila procjene o rastu BDP-a

Evropska komisija prognozira rast crnogorske ekonomije od 3,8 odsto, jer očekuju slabiju turističku sezonu

3026 pregleda 4 komentar(a)
EK smatra da će turistička sezona biti usporena (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
EK smatra da će turistička sezona biti usporena (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Evropska komisija (EK) snizila je u proljećnom izvještaju prognozu rasta crnogorskog bruto društvenog proizvoda (BDP) sa prošlogodišnjih 6,4 odsto na 3,8 odsto.

EK predviđa da će naredne godine BDP rasti 3,4 odsto, što je blago povećanje u odnosu na raniju prognozu. Rast BDP-a u prošloj godini iznosio je 12,4 odsto.

Bivša Vlada premijera Zdravka Krivokapića je projektovala da će crnogorska ekonomija u ovoj godini ostvariti rast od 6,5 odsto, a osim EK i Međunarodni monetarni fond (MMF), kao i Svjetska banka (SB) snizili su projekciju rasta na 3,8, odnosno 3,6 odsto.

U izvještaju EK se navodi da se crnogorska privreda, brže nego što se očekivalo, prošle godine snažno oporavila, usljed dobre turističke sezone.

Međutim, smanjenje rasta BDP-a iz EK objašnjavaju trostrukim šokom koji je uslijedio.

Oni su upozorili da će turistička aktivnost ove godine biti usporena, usljed ruske invazije na Ukrajinu, jer turisti iz te dvije zemlje čine petinu ukupnih turista,

”Istovremeno, ambiciozni program ekonomskih reformi koji je usvojila Vlada krajem prošle godine, Evropa sad, projektovan da unaprijedi kupovnu moć domaćinstava i investicije, stimuliše dodatne inflatorne pritiske i može da povećava spoljni i budžetski deficit”, piše u izvještaju

Iz EK ističu i rast cijena hrane i pića od početka godine, pa su projekcije inflacije revidirane naviše i iznose 6,5 odsto za ovu godinu, dok se očekuje blagi pad nezaposlenosti. Projekcije su da će stopa nezaposlenosti ove godine iznositi 15,2 odsto, a naredne14,7 odsto.

”Povrh toga, materijalizirala se politička kriza 4. februara 2022, kada je vlada izgubila povjerenje 14 mjeseci nakon što je formirana. Nova manjinska vlada je osnovana tri mjeseca kasnije, ali politička neizvjesnost i dalje postoji”, saopštili su iz EK.

EK prognozira da će javni dug Crne Gore ove godine iznositi 76,7 odsto BDP-a, a naredne 72,7 odsto.

Bonus video: