Jelena Đurašković o razvoju kongresnog turizma: Fale bolja usluga i povezanost

Kongresni turizam segment koji je ključan za produžetak turističke sezone
245 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Đurašković
Jelena Đurašković
Ažurirano: 15.10.2017. 17:35h

Kongresni turizam je veoma unosan segment turističke ponude, utiče na produženje turističke sezone, te samim tim i povećanje prihoda, i ima značajnu promotivnu ulogu. Crna Gora je relativno mlada destinacija kada je riječ o kongresnom turizmu, a preduslov da bi ta vrsta turizma bila uspješna je znatno bolja saobraćajna povezanost, brendirani hoteli i kongresna infrastruktura.

To je za Vijesti ocijenila direktorica Palmon Bay hotel&spa u Herceg Novom Jelena Đurašković.

“Kongresni turizam, odnosno M.I.C.E predstavlja jedan od najbrže rastućih segmenata turizma u svijetu. Zbog svojih brojnih specifičnosti utiče na produžetak turističke sezone, veću potrošnju gostiju i promociju, odnosno jačanje imidža destinacije. Crna Gora je relativno mlada destinacija kada je riječ o ovom obliku turizma. Nosioci ponude su hoteli koji posjeduju kongresne kapacitete te odgovarajuće prateće sadržaje za održavanje sastanaka, kongresa, konvencija, konferencija, izložbi i incentive programa”, kazala je Đurašković.

Turistički stručnjaci smatraju da je upravo kongresni turizam segment turizma koji je ključan za produžetak turističke sezone, a na pitanje šta bi trebalo unaprijediti da bi se i taj segment značajnije razvio, ona je navela da je Crna Gora je sve više prepoznatljiva kao idealna destinacija za organizaciju manjih domaćih i međunarodnih skupova i incentive putovanja zahvaljujući ljepotama destinacije koje se mogu obići u relativno kratkom vremenskom periodu.

“Ako govorimo o organizovanju većih kongresnih skupova i događaja, Crnoj Gori bi trebala znatno bolja saobraćajna povezanost, brendirani hoteli i kongresna infrastruktura. Razvoj prateće industrije - shopinga, gastronomije, izleta, zabave, sporta i slično se nameće kao imperativ”, smatra Đurašković.

Na pitanje koje parametre bi neki hotel trebalo da zadovolji kako bi mogao biti prepoznat kao kongresni centar, onaj ekazala da sve veći broj hotela u Crnoj Gori posjeduje moderno opremljene dvorane prilagodljive za poslovne sastanke, kongrese i razne događaje.

“Učesnici na kongresima su zahtjevni gosti ali i platežno sposobniji te im je neophodno osigurati sve preduslove za kvalitetan rad. Dopusnki sadržaji u hotelu koji bi upotpunili slobodno vrijeme ovakvih gostiju podrazumjevaju bogatu ponudu restorana, barova, jedinstveni welness i spa doživljaj, eksluzivne zabavne segmente ponude. Profesionalnost i uslužnosti osoblja u ovakvim objektima mora biti na visokom nivou”, kazala je Đurašković.

Govoreći o svom iskustvu na tom polju, ona je navela da je Palmon Bay Hotel & Spa za dvije godine, od kako postoji, postao mjesto okupljanja kongresnih gostiju iz zemlje i regiona.

“Hotel raspolaže sa dvije moderno opremljene sale kapaciteta od po 120 mjesta. Pored toga, u našoj ponudi imamo dvije manje sale za sastanke. Palmon Bay je pouzdan partner u organizaciji konferencija, sastanaka, incentive okupljanja i raznih događaja zahvaljujući velikom iskustvu u organizaciji skupova i događaja, moderno opremljenim dvoranama, vrhunski opremljenom hotelu, njegovim sadržajima, vrhunskim ugostiteljskim uslugama i profesionalnom osoblju. Pored brojnih nagrada koje je hotel dobio u proteklom periodu istakla bih da je hotel prošlogodišnji dobitnik nagrade SEEbtm magazina u kategoriji „Najbolji novi hotel za konferencije i događaje“ u kategoriji hotela sa više od 200 soba što za nas predstavlja veliki podsticaj. Konferencije se najčešće desavaju van sezone, tačnije od aprila do juna te od septembra do novembra. U tom periodu se, u našem hotelu, organizuje veliki broj skupova, poslovnih sastanaka i team building programa. Gosti koji su u poslovnom aranžmanu boravili u Palmon Bayu često se odlučuju da provedu godišnji odmor sa svojom porodicom ili prijateljima u našem hotelu.

Bonus video: