potpredsjednik pkcg

Radovanović: Privredne komore imaju esencijalnu ulogu u podsticanju ekonomskog razvoja jer predstavljaju glas privrede

Otvorena tržišta ključ ekonomskog rasta i razvoja, te se stoga komore zalažu za efektivan i efikasan trgovinski sistem u globalizovanom svijetu

1476 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Privredne komore imaju esencijalnu ulogu u podsticanju ekonomskog razvoja jer predstavljaju glas privrede i imaju kapacitete i znanje da njene opravdane zahtjeve pretoče u konkretne akcije, saopštio je potpredsjednik crnogorske Privredne komore (PKCG), Pavle D. Radovanović.

Radovanović je na panelu koji je organizovan u okviru razgovora na temu Ekonomija kao pokretačka snaga u teškim i nesigurnim vremenima, koje je u Istanbulu organizovao Bečki ekonomski forum (VEF), kazao da dodatan kvalitet i snagu imaju komore javnog prava, kao što su privredne komore u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini (BiH), Srbiji, Crnoj Gori.

“Rad komora utiče na jačanje privrede, poboljšanje poslovnog okruženja, stopu zaposlenosti i rast prihoda naših zemalja, te stoga doprinosimo ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti. Snažan smo i pouzdan partner vladama u pogledu sprovođenja nacionalnih programa reformi, a u cilju podsticanja ekonomskog razvoja, sprovodimo aktivnosti na državnom i međunarodnom nivou”, poručio je Radovanović.

On je, kako je saopšteno iz PKCG, rekao da su otvorena tržišta ključ ekonomskog rasta i razvoja, te se stoga komore zalažu za efektivan i efikasan trgovinski sistem u globalizovanom svijetu.

One promovišu internacionalizaciju preduzeća i unapređenje jedinstvenog tržišta.

“Promovišemo izvoz i nudimo širok spektar usluga internacionalizacije. Na evropskoj osnovi dio smo Evropske mreže preduzeća i pomažemo preduzećima da iskoriste mogućnosti unutrašnjeg tržišta i razviju prekograničnu saradnju i biznis”, kazao je Radovanović.

Značajnu podršku realizaciji navedenih aktivnosti pružaju međunarodne komorske asocijacije, koje predstavljaju forume za razmjenu znanja - Eurochambres, Asocijacije komora Mediterana (ASCAME), Forum komora jadransko-jonske regije, Asocijacija balkanskih komora, Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana.

Tema panela ekonomskih razgovora u Istanbulu bila je i Razmatranje otpornosti turske ekonomije u vremenu prilika i izazova.

Učesnici skupa bili su predstavnici Evropske komisije (EK), države domaćina, Evropske investicione banke (EIB), ambasadori i drugi članovi VEF.

Iz PKCG su saopštili da je promovisanje regionalne ekonomske saradnje cilj VEF-a od osnivanja 2004. godine.

Među osnivačima VEF-a su neke od najpoznatijih austrijskih kompanija i industrijalaca, a članice su Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Rumunija, Slovenija, Turska i Ukrajina.