SD: Ukinuti akcizu na plastičnu ambalažu za industriju hrane i pića

Prema ovom predlogu od plaćanja akcize bila bi izuzeta industrija hrane i pića koja svoje proizvode pakuje u plastičnu ambalažu

5327 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Klub poslanika Socijaldemokrata (SD) predao je Skupštini predlog izmjena Zakona o akcizama kojim se od naplate akciza na plastiku za jednokratnu upotrebu, izuzima plastika koja se koriste kao ambalaža u industriji hrane i pića.

"Uvođenje ove akcize predstavlja rast cijena za oko deset odsto, i to samo domaćih proizvoda ne i uvoznih, jer akcizu plaćaju samo domaći proizvođači, ali ne i uvoznici vode, sokova, mliječnih proizvoda na koje se odnosi većina plastičnog otpada zato što oni formalno ne uvoze plastiku već gotov proizvod upakovan u plastiku. Na taj način, akcizu plaćaju domaće fabrike vode i mljekare, na plaslične boce koje uvezu u koje će sipati vodu, mlijeko, joguil, ali ne i oni koji uvoze te gotove proizvode iako se nalaze u plastičnim bocama. Zbog ovoga bi npr. boca domaće vode bila pet do deset centi skuplja od iste takve iz uvoza. Time se dodatno stvara nelojalna konkurencija domaćim proizvođačima, koji su inače suočeni sa ogromnom konkurencijom sa velikim uvoznicima", navedeno je u obrazloženju predloga.

Zakon o akcizama kojim je uvedena akciza na plastiku za jednokratnu upotrebu od 40 centi po kilogramu, stupio je na snagu 7. maja.

Predstavnici domaćih mljekara i fabrika vode proteklih dana su uputili više dopisa ministarstvima poljoprivrede i finansija, kojim su tražili hitne sastanke kako bi se razmotrilo ukidanje ove akcize za njim jer im predstavlja veliku biznis barijeru i dovodi ih u neravnopravan položaj u odnosu na uvoznike mlijeka, vode, sokova,..., koji ne plaćaju takvu akcizu jer formalno ne uvoze plastiku već gotov proizvod u plastici.

Bonus video: