Regulišu status digitalnih nomada

Izmjene zakona predviđaju uređenje postupka izdavanja viza za digitalne nomade, na način da se viza za duži boravak (viza D) izdaje digitalnom nomadu koji namjerava da boravi u Cmoj Gori duže od 90 dana, ali ne duže od 180 dana u vremenskom periodu od jedne godine

10726 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Pixabay/Matthias Zeitler
Foto: Pixabay/Matthias Zeitler

Potreba da se stvori mogućnost da stranci koji obavljaju poslove elektronskim putem za strane kompanije koje nijesu registrovane u Crnoj Gori ili su preduzetnici regulišu svoj pravni status u Crnoj Gori, osnovni je razlog zbog kojeg je u skupštinsku proceduru predat Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima.

Regulisanje njihovog boravka neophodan je uslov za privlačenje digitalnih nomada u Crnu Goru, navodi se u obrazloženju predloga zakona, koji je podnijela grupa poslanika: Miloš Konatar (URA), Nikola Rakočević (DPS), Dragan Vukić (SNP), Kenana Strujić Harbić (Bošnjačka stranka) i Adnan Striković (SDP).

Izmjene zakona predviđaju uređenje postupka izdavanja viza za digitalne nomade, na način da se viza za duži boravak (viza D) izdaje digitalnom nomadu koji namjerava da boravi u Cmoj Gori duže od 90 dana, ali ne duže od 180 dana u vremenskom periodu od jedne godine.

Uz to, predviđeno je da se dozvola za privremeni boravak može izdati digitalnom nomadu koji ispunjava uslove iz ovog zakona, a da kao dokaz o opravdanosti zahtjeva priloži ugovor o radu iii drugi dokument kojim se potvrđuju da su digitalni nomadi.

Konatar je na Tviteru napisao da će ovaj zakon olakšati boravak i promovisati dolazak frilensera i digitalnih nomada u Crnu Goru.

Bonus video: