Uniprom: Isplate zastale jer su neki našli posao

Iz kompanije tvrde da je nakon otkaza dio radnika time prekršio dogovor oko obećanih isplata od 450 eura

8930 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Uniprom je zastao sa isplatom obećanih 450 eura bivšim radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) zato što je jedan dio radnika u međuvremenu našao radni angažman kod drugog poslodavca, saopšteno je "Vijestima" iz kompanije na čijem čelu je Veselin Pejović.

"Kao što je i obećala, kompanija Uniprom je započela sa izvršenjem ove samonametnute obaveze isplaćujući označeni iznos svim radnicima koji su ostali bez posla. Međutim, jedan broj radnika Unipromu nije prijavio da je našao radni angažman kod drugog poslodavca, a to znači ostvarivao je dupli prihod i zaradu čime je prekršen dogovor. Zbog toga je dat nalog pravnoj službi da preko državnih organa - Uprave prihoda i carina (UPC) pribavi izvještaj koliko je takvih slučajeva i zastalo se sa isplatama dok se ne utvrdi fakticitet, a takođe su bili u obavezi da na upit radnika zbog zastoja daju precizno i istinito objašnjenje. Upravo su se naše sumnje potvrdile i 16. maja, odgovorom UPC - Sektor za usluge i registraciju", kazali su iz Uniproma.

Pejović je, krajem decembra prošle godine, nakon saopštavanja odluke o gašenju proizvodnje, jer se sa EPCG nije dogovorio o cijeni struje koja bi za njega bila prihvatljiva, obećao je da će svim radnicima koje je otpustio, a koji nisu ispunili uslove za penziju, isplaćivati po 450 eura narednih šest mjeseci, a grupa bivših radnika KAP-a saopštila je prije tri dana da im je Uniprom samo za prva dva mjeseca ove godine izvršio tu uplatu.

Iz Uniproma su "Vijestima" dostavili pomenuti dokument UPC koji pokazuje da je šest osoba zaposleno na drugo radno mjesto, dok su tri osobe postali penzioneri, od ukupno 200 radnika, koliko ih je ostalo bez posla u KAP-u.

"Ovo su jedini stvarni pravni razlozi zbog čega smo zastali sa isplatom a vjerujemo da će se iz ovoga našeg odgovora prepoznati i njegova opravdanost. Ovo je kompanija koja je dugo izgrađivala svoj ugled uz veliki napor i trud, nikoga nije dovela u zabludu pa neće ni ovaj put", kazali su Uniproma.

"Vijesti" su od Uniproma tražili pojašnjenje da li će se i kada nastaviti isplata od 450 eura prema ostalim bivšim radnicima, koji nisu našli drugo zaposlenje, ali odgovor do sada nismo dobili.

Iz Uniproma tvrde da im je, kada su EPCG upozorili da će raskinuti radni odnosi sa zaposlenima, ta državna kompanija odgovorila da će se oni pobrinuti o materijalno-egzistencijalnim uslovima ovih radnika, kao i njihovog radnog angažmana.

"Sve su ovo bila prazna obećanja, ali je Uniprom nevjerujući predstavnicima EPCG, napominjemo, ničim obavezan, samoinicijativno i sa punim razumijevanjem za ugroženost uposlenih radnika i njihovih familija obećao isplatu pomoći od 450 eura, svakom radniku pojedinačno do zasnivanja novog radnog odnosa u narednih šest mjeseci", naveli su iz Uniproma.

Oko 150 radnika KAP-a godinama nije moglo otići u penziju većinom zbog neuplaćivanja beneficiranog staža proteklih desetak godina, a nakon njihovog protesta ispred zgrade Vlade, početkom aprila, tadašnji ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, radnicima je obećao da će im beneficirani radni staž biti uplaćen iz Fonda rada.

Međutim, kako ovaj status do kraja nije rješen, radnici su novom ministru rada i socijalnog staranja Admiru Adroviću uputili molbu za hitan sastanak.

Bonus video: