Katić o procedurama za isplatu koncesije za put Meljine - Petijevići: Sve je urađeno po zakonu

Predsjednik Opštine Herceg Novi kaže da su svi navodi u vezi sa bilo kakvim koruptivnim elementima povodom isplate koncesije za put Meljine – Petijevići potpuno netačni

6164 pregleda 1 komentar(a)
Zahvalni prethodnoj Vladi što im je usvojila zahtjev: Stevan Katić, Foto: Slavica Kosić
Zahvalni prethodnoj Vladi što im je usvojila zahtjev: Stevan Katić, Foto: Slavica Kosić

Svi navodi u vezi sa bilo kakvim koruptivnim i nezakonitim elementima kada je u pitanju procedura po kojoj se država obavezala da isplati koncesiju za put Meljine – Petijevići potpuno su netačni i bez ikakvog utemeljenja.

To je “Vijestima” juče zvanično kazao predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

”Vijesti” su objavile informaciju koja je potvrđena iz više izvora da je Vladina Komisija za ekonomsku politiku u utorak razmotrila informaciju o statusu obaveze vezane za sporazumni raskid ugovora o izgradnji, funkcionisanju i transferu puta Meljine - Petijevići i da je konstatovano da su istekli rokovi da se ta obaveza ispuni i da se moraju isplatiti četiri miliiona eura, jer bi u suprotnom država bila izložena blokadi računa zbog donijete izvršne isprave.

”Na Komisiji za ekonomsku politiku (KEP) je bilo diskusije o prirodi ovog posla i potrebi da se sklopi ovakav sporazum, pa je dogovoreno da se taj materijal dostavi nadležnim organima da vide da li je bilo koruptivnih radnji u ovom slučaju”, kazao je izvor “Vijesti”.

Firmi “Univerzal Monte”, iza koje stoji srbijanski biznismen Vuk Hamović, uskoro će biti isplaćeno četiri miliona eura iz tekuće budžetske rezerve za prijevremeni raskid ugovora za put Meljine-Petijevići što je uradila Vlada bivšeg premijera Zdravka Krivokapića. Krivokapićeva Vlada, iako je preuzela obavezu, dug nije planirala u budžetu za 2022. godinu. Na kraju svog mandata donijeli su zaključak da se novac isplati iz budžetske rezerve.

Povezani članci

18. Maj 2022.

Ima li korupcije u poslu sa Hamovićem?

Katić je uz bivšeg ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića jedan od potpisnika sporazuma o raskidu. “Vijesti” su juče od njih tražile komentar u vezi stava KEP-a i da li smatraju da je sve bilo zakonito prilikom potpisanja raskida sporazuma. Spajić nije odgovorio na pitanja “Vijesti”.

”Naplaćivanje putarine na magistralnom putu od regionalnog značaja, koji ni danas nema alternativu i vodi do međudržavne granice, predstavljalo je sramotu za državu, narušavalo imidž Crne Gore kao turističke zemlje i značajno otežavalo tranzit robe i putnika preko graničnog prelaza Sitnica. Sporazumom između Vlade, Opštine i koncesionara riješen je dugogodišnji problem, ne samo za Herceg Novi, već za državu Crnu Goru”, rekao je Katić.

On je objasnio da je Pravilnikom o kategorizaciji državnih puteva koji je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva donijelo 2016. godine put Meljine – Petijevići označen je kao magistralni put oznake M-12, čime je Vlada postala vlasnik i nosilac prava i obaveza na predmetnoj dionici, u skladu sa Zakonom o putevima.

”Od tog trenutka Opština Herceg Novi je više puta upućivala inicijative za ukidanje plaćanja putarine na ovoj dionici. Zahvalni smo prethodnoj Vladi što je nakon pet godina čekanja usvojila zahtjev Opštine Herceg Novi i preuzela da isplati koncesionaru dio obaveze koji mu je ostao iz kreditnog aranžmana uzetog za izgradnju puta. BOT aranžman je trebalo da traje još desetak godina, ali je koncesionar svojom odlukom da raskine sporazum izašao u susret državi i Opštini” rekao je Katić.

“Univerzal Monte” je mogao da nastavi da naplaćuje putarinu

Katić je kazao da je koncesionar mogao da nastavi da naplaćuje putarinu i za preostali period prihoduje značajno veći iznos od onoga koji je dogovoren između predstavnika Vlade i firme “Univerzal Monte”.

”Riječ je o iznosu od četiri miliona eura, s tim da treba napomenuti dvije važne stvari - koncesionar je kroz sporazum preuzeo obavezu da sanira klizište na lokalitetu Kotobilj u šta je u proteklom periodu uložio oko pola miliona eura iz svojih sredstava. Drugo, na ovom putnom pravcu nalazi se veliki objekata koji je korišćen kao naplatna rampa, a za koji je bilo riječi da može biti iskorišćen kao novi, zajednički granični prelaz ukoliko se postigne dogovor sa BiH”, naglasio je Katić.

Bonus video: