Karisma može da založi Ulcinjsku rivijeru

Iznos zakupnine biće umanjen Karismi za preuzete obaveze Ulcinjske rivijere. Puna zakupnina tek od 2027. godine
268 pregleda 3 komentar(a)
Ulcinjska rivijera imovina, Foto: Arhiva Vijesti
Ulcinjska rivijera imovina, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.10.2017. 20:03h

Konzorcijumu kompanija Karisma Vlada je ugovorom o zakupu dijela imovine HTP Ulcinjska rivijera na period od 30 godina, dozvolila da može založiti za kredite imovinu koju su dobili u zakup (hoteli Belvi i Olimpik), i objekte koje će da izgradi na njihovom zemljištu.

Ovu imovinu državne kompanije mogu založiti uspostavljanjem hipoteke prvog reda u korist poslovnih banaka kod kojih će se Karisma zaduživati. U slučaju da ne vrate kredit banka preuzima njihov ugovor i može ga dati nekom drugom. Ugovor je potpisao ministar turizma Pavle Radulović.

Prema tajno potpisanom ugovoru o dugoročnom zakupu 25. septembra ove godine, i označenom stepenom tajnosti čak do 14. juna 2019. godine, a u koji su “Vijesti” juče imale uvid banke će, nakon upisa hipoteke na imovinu ovog državnog preduzeća kreditirati potrebe Karisme, kao zakupca, za planirane projekte i refinansiranje kredita koje Ulcinjska rivijera sad ima kod podgoričke Atlas banke AD i Investiciono razvojnog fonda (IRF).

U prvoj fazi investicija trebalo bi da bude uloženo 10,74 miliona eura od čega će, Karisma potrošiti, prema investicionom programu, 8,44 milion eura povučenog kredita i samo tri miliona eura iz sopstvenog kapitala.

Iznos godišnje zakupnine, kako se navodi u Ugovoru, biće umanjen za iznos koji će zakupac Karisma plaćati po bankama po osnovu refinansiranja postojećih kredita Ulcinjske rivijere.

Iako je zakupac javno saopštio da će minimalna godišnja zakupnina u narednih 30 godina garantovano biti minimum 450.000 eura, iz njihovog investicionog programa priloženog iz Ugovor se vidi da to neće biti baš tako.

U tom dokumentu navodi da će prvu godišnju ratu Karisma platiti najkasnije do 15. novembra iduće godine, i da će ona prema investicionom planu iznositi 240.000 eura. Za 2019. planirali su da plate zakupninu u iznosu od 315.000 eura, za 2020. godinu 324.000 eura itd., a tek 2027. planirana je godišnja zakupnina veća od garantovane u iznosu od 491.000 eura.

Iznos godišnje zakupnine ovog preduzeća država (zakupodavac 1) i HTP Ulcinjska rivijera (zakupodavac 2) dijeliće u srazmjeri 30:70.

Akcionarsko društvo će izdavati postojeće objekte hotela, a država zemljište, čime se na neki način vrši i tajna nacionalizacija jer pravo korišćenja nad zemljištem pripada Ulcinjskoj rivijeri i ušlo je u procjenu akcijskog kapitala.

Ovaj neobični Ugovor o dogoročnom zakupu trebalo bi da stupi na snagu nakon što skupština Ulcinjske rivijere razmotri i o njemu se izjasni na skupštini akcionara zakazanoj za 31. oktobar. Bez obzira na to iz postojećeg hotela Belvi već je počelo iznošenje inventara i frižidera.

Iz Udruženja akcionara Ulcinjske rivijere koje okuplja oko 17 odsto vlasnika negodovali su juče zato što im je menadžment preduzeća, iako to nije u interesu javnosti, akcionara i poreskih obeznika (zbog čudnih povlastica investitoru), nametnuo potpisivanje posebne izjave o tajnosti podataka iz Ugovora o dugoročnom zakupu. Zainteresovani radnici i akcionari od juče mogu izvršiti neposredan uvid u Ugovor sa prilozima, osim priloga 4, 5, 7 i 9, koji će vjerovatno još neko vrijeme ostati tajanstveni.

Novinar “Vijesti”, potpisnik teksta, u utorak je kupio na Montenegroberzi tri akcije Ulcinjskog preduzeća kako bi juče mogao pogledati odredbe ovog tajnog Ugovora koje se mjesecima kriju od radnika, ali i od većine manjinskih akcionara kojih je ukupno skoro 3.000.

Od akcionara tražili da potpišu da će ćutati o onome što vide

Od malih akcionari koju su juče željeli da vide materijal za skupštinu traženo je da potpišu izjavu da će držati tajnim ono što vide u materijalima.

“Ovo je teror nad akcionarima. Ministarstvo održivog razvoja uvodi policijske metode na tržištu kapitala. Nečuveno je i nezabilježeno da moramo dati izjave o povjerljivosti podataka za skupštinski materijal. Skupštine Ulcinjske rivijere su javne. Da li i tamo treba da dođemo da ćutimo? Ili je namjera da se javnost pod prijetnjom zakonske kazne utiša do skupštine, kako bi se sakrila istina o štetnom ugovoru”, pita se akcionar Vesko Kovač.

On smatra da je sve “prevršilo mjeru i da je krajnje vrijeme da se oglase berza i Komisija.

“Svi ozbiljni investitori biće rastjerani iz Crne Gore ako se ovaj teror ne obustavi. Kao da nas poistovjećuju sa akterima afere 'državni udar', ne shvatajući da ovdje ima akcionara koji su gotovo sve što imaju investirali u crnogorsku berzu, vjerujući u svoju državu”, kazao je Kovač.

Bonus video: