Damjanović: Biće potrebe za dodatnim zaduženjem, u julu moguć suštinski rebalans budžeta

Danas se na skupštinskom odboru vodi rasprava o Predlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Budžetu Crne Gore za 2022. godinu, a radi se o tehničkom rebalansu budžeta

55701 pregleda 139 komentar(a)
Damjanović, Foto: Boris Pejović
Damjanović, Foto: Boris Pejović

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet kazao je da smatra da postoji realna potreba da se izvrši suštinski rebalans budžeta tokom jula ove godine.

"Ima potreba da se ide na suštinski rebalans, kako bi obezbijedili neometano funkcionisanje javnih finansija", naveo je on i kazao da je za to neophodna intenzivna komunikacija Vlade i parlamenta.

Kazao je da će više informacija imati kada utvrde realni presjek i obaveze stanja javnih finansija.

"To uključuje potencijalno neizmirene obaveze koje nisu izmirene po zaključcima Vlade. To će nam biti osnovni vodič da li nam treba osnovni rebalans", rekao je Damjanović.

Poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović pitao je Damjanovića šta je u temelju najavljenog rebalansa budžeta.

Damjanović je kazao da su glavni razlozi za razmišljanje o suštinskom rebalansa budžetu izazvane posljedicama rata u Ukrajini, odnosno rastom cijena energenata i hrane na međunarodnom tržištu kao i posljedicama trajanja koronavirusa.

Uz to, Damjanović je rekao da neke budžetske pretpostavke, planirane od prethodnog ministarsta, koje su vezane za primitke ne mogu biti ostvarene.

"Razmišljano je da će bivša Vlada donijeti Zakon o igrama na sreću i da će to donijeti 10 miliona eura za budžet. Nema tog zakona, nije ni predložen parlamentu. Druga pretpostavka je 14 miliona prihoda od markiranja goriva, a ti prihodi neće biti na tom nivou", rekao je Damjanović.

Zdenka Popović, Aleksandar Damjanović, Odbor za finansije
foto: Boris Pejović

Dodao je i da plan akciznih prihoda sada potpuno drugačiji imajući u vidi smanjene akciza na određene proizvode. Naveo je da se procjene prihoda od 20 miliona eura na osnovu nezakonito stečene imovine nisu desile ni u primisli.

"Sve nešto što je bivša Vlada imala kao projekcije i planove, a nije stvorila osnovne zakonske pretpostavke za to", rekao je Damjanović.

On je kazao da pored globalnih i lokalnih razloga postoji i treći razlog, a tiče se novih rashoda koji će uslijediti u narednom periodu.

"Ti razlozi se tiču obaveza prema majkama sa troje ili više djece, prema penzionerima, prema zaposlenima u zdravstvu i prosvjeti, tiču se lokalnih izbora u oktobru", naveo je Damjanović.

Kao još jedan razlog za suštinskim rebalansom, Damjanović je naveo obaveze koje nisu identifikovane "namjerno ili nenamjerno", a koje dolaze na naplatu u narednom periodu.

"Tu govorimo u Fondu zdravstva. Operišemo sa cifrom od 65 miliona eura dubioze. Govorimo o potrebi da uz dva redovna usklađivanja penzija dodatno pomognemo penzionerima kao najugroženijoj kategoriji, eventualno nakon ljetnje turističke sezone", naveo je Damjanović, koji je poručio da ne postoji socijalna pravda u državi kada su penzioneri u prethodnom periodu bili potpuno zapostavljeni.

Kazao je da će biti potrebe za dodatnim zaduženjem države.

"Nama će trebati fleksibilnost u smislu zaduživanja na jednom veoma neizvjesnom međunarodnom tržištu novca kapitala, koje se već uzburkalo. Kamata na hartije od vrijednosti je dostigla šest odsto... Morama imati fleksibilnu poziciju ako bude neophodno da se zadužimo dodatno kako bi realizovali sve potrebe u ovoj godini, ali i u narednoj. Ne možemo ući u narednu godinu bez određenih depozita i sigurnosti u finansiranju izdataka u vrlo neizvjesnim okolnostima...", naveo je on.

Deficit u aprilu 14 miliona, budžetska rezerva se brzo trošila

Damjanović je kazao da se bivša administacija hvalila suficitom u martu i čeličnim finansijama, a da je ta ista administracija bila zadužena za bilans za april, koji pokazuje deficit od 14 miliona eura.

"Poziv da se tvituje i o tome", rekao je Damjanović.

Ministar je kazao da su gotove sve potrošačke jedinice ukazale potrebu za dodatnim novcem.

Dodao je i da je tekuća budžetska rezerva od 67 miliona eura, trošena od strane prethodnog ministarstva u mnogo većoj mjeri nego što je planirano.

"Za 3-4 mjeseca je potrošen njen nivo za možda dva ili tri kvartala tekuće godine", naveo je Damjanović.

Kako je poručio, mnoge obaveze su ostale da ih plaća nova administricija.

"Primjer za to su famozna četiri miliona za put "Meljine - Petijevići", firmi koja je bila koncesionar. Pazite samo paradoks. Prošle godine se taj posao u februaru-martu završava, a onda se kaže da će se sredstva planirati u budžetu za 2022. godinu. Sredstva se prvo ne planiraju, ali se onda konstituiše obaveza da se to isplati iz tekuće rezerve, pa se onda to ne isplati, pa se onda zadnji dan uoči odlaska bivše Vlade ponovo mijenja formulacija kako bi se ta obaveza nametnula novoj administracija. Takvih primjera je sijaset", rekao je Damjanović.

Povezani članci

18. Maj 2022.

Ima li korupcije u poslu sa Hamovićem?

Poslanica Demokrata Zdenka Popović rekla je da ta partije neće podržati najavljeno zaduživanje, o očekuje da će Damjanović uraditi sve kako bi stanje javnih finansija bilo održivo.

Odbor podržao tehnički rebalans budžeta

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Budžetu Crne Gore za 2022. godinu, a radi se o tehničkom rebalansu budžeta.

Predlog zakona je ranije danas podržao skupštinski Zakonodavni odbor, nakon što ga je Vlada na posljednjoj sjednici utvrdila i poslala predlog Skupštini radi donošenja po hitnom postupku, u cilju stvaranja uslova nesmetanog finansiranja potrošačkih jedinica nakon reorganizacije Vlade.

U odnosu na važeći Zakon, izdaci tekućeg budžeta uvećani su za 161 hiljada eura. Budžet državnih fonda veći je za 150 hiljada eura, transakcije finansiranja niže su za 250 hiljada eura, dok su rezerve i kapitalni budžet ostali nepromijenjeni, tako da su ukupni izdaci budžeta uvećani za ukupno 60 hiljada eura.

Popović (Demokrate) navela je da se predloženim izmjenama budžeta povećavaju izdaci za službena putovanja i reprezentaciju, ali da će podržati izmjene jer se radi, kako je navela, o budžetu koji su oni zdušno podržavali u decembru.

Zdenka Popović, Aleksandar Damjanović, Odbor za finansije
foto: Boris Pejović

Kazala je i da su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) ranije glasali protiv ovakvog budžeta, te da su ga predstavljali kao dio "srpskog sveta".

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević je kazao da i dalje smatraju da je budžet pravljen "nedomaćinski", ali da će podržati tehničke izmjene takvog zakona kako bi se obezbijedio neometan rad ministarstava i kako bi bilo sve u skladu sa zakonom.

Pomoćnik ministra za budžet Bojan Paunović je kazao da su povećani izdaci za službena putovanja u okviru policije, te da je povećana stavka izdataka za gorivo zbog njegovog poskupljenja.

Dodao je da su na stavci ostali rashodi najveća uvećanja tiču potreba vojske.

Bonus video: