Saradnja sa EBRD značajna za sveukupan razvoj i napredak

Zakaria je dodao da je EBRD tu da pomogne, da investira u region i da ga u što većoj mogućoj mjeri zbliži

5193 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MKI
Sa sastanka, Foto: MKI

Dosadašnja saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) pokazala se pozitivnom i stimulativnom za sveukupan crnogorski razvoj i napredak, saopštio je ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimovć.

„Jasan pokazatelj za uspješnu saradnju je upravo činjenica da su, kada se posmatra region Zapadnog Balkana, ukupne investicije EBRD-a po stanovniku najveće upravo u Crnoj Gori“, kazao je Ibrahimović.

On je na sastanku sa šefom kancelarije EBRD-a za Crnu Goru, Remonom Zakariem, ocijenio da je uloga razvojnih partnera i podrška Crnoj Gori na putu približavanja ekonomski najrazvijenijim zemljama Evrope, u fokusu rada nove Vlade.

Crna Gora, kako je saopšteno iz Ministarstva, snažno teži postizanju još boljih rezultata u ekonomskoj politici, ima dobru razvojnu perspektivu i fantastične prilike za dalja ulaganja, u čemu će imati podršku EBRD-a kao jednog od ključnih strateških partnera Vlade.

Ervin Ibrahimović
foto: MKI

Zakaria je podsjetio na strateške ciljeve koji su predviđeni Strategijom EBRD-a za Crnu Goru.

„To su jačanje konkurentnosti putem unapređivanja kapaciteta privatnog sektora i poboljšanje poslovnog okruženja, produbljivanje tranzicije ka zelenoj ekonomiji u Crnoj Gori kroz čistiju energiju i održivije usluge na lokalnom nivou, kao i davanje podrške daljoj povezanosti i integraciji širenjem prekograničnog transporta, energetskih i digitalnih veza“, poručio je Zakaria.

On je Crnoj Gori uputio sve pohvale zbog sigurnog puta ka članstvu u EU.

Zakaria je dodao da je EBRD tu da pomogne, da investira u region i da ga u što većoj mogućoj mjeri zbliži.

„Uloga EBRD-a, kao jednog od generatora ekonomskog rasta, razvoja i zaposlenosti, naročito u pogledu podrške u ralizaciji infrastrukturnih projekata od regionalnog značaja, razvoju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, tehničkom podrškom u sferi poboljšanja poslovnog okruženja i unapređenju pozitivne klime za jačanje poslovnog ambijenta, odličan su pokazatelj izvanredne saradnje“, zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: