Usaglašen predlog sporazuma o investiranju u "Galeb", Bajraktari: Rušenjem hotela, u Ulcinju je ubijen pravi turizam

Vlada, državna kompanija “Ulcinjska rivijera” i kotorska kompanija “Sunny Palace” preliminarno se dogovorile o predlogu sporazuma o regulisanju međusobnih odnosa koji se odnosi na investiranje u ulcinjski hotel “Galeb”, saznaju nezvanično “Vijesti” ”Sunny Palace” od kompanije “Rokšped” kupila zemljište na kome se nalazio nekadašnji hotel, a oglašeno je na prodaju u martu prošle godine

13069 pregleda 0 komentar(a)
Srušen 2008. godine: Lokacija nekadašnjeg hotela “Galeb” -, Foto: Biljana Matijasevic
Srušen 2008. godine: Lokacija nekadašnjeg hotela “Galeb” -, Foto: Biljana Matijasevic

Vlada, državna kompanija “Ulcinjska rivijera” i kotorska kompanija “Sunny Palace” preliminarno su usaglasile predlog sporazuma o regulisanju međusobnih odnosa koji se odnosi na investiranje u ulcinjski hotel “Galeb”, saznaju nezvanično “Vijesti”.

”Sunny Palace” je ovog mjeseca od podgoričke kompanija “Rokšped” kupila zemljište na kome se nalazio nekadašnji hotel “Galeb” u Ulcinju, a koji je oglašeno na prodaju u martu prošle godine.

Izvor “Vijesti” je objasnio da je ovaj predlog sporazuma preduslov da se zatvori kupovina sa “Rokšpedom”.

”Predlog sporazuma je usaglašen, treba da prođe dalje interne obrade na Vladi i da ga ona utvrdi na sjednici nakon čega slijedi njegovo potpisivanje”, kazao je izvor “Vijesti”.

Na prodaju je bilo oglašena ukupna površina urbanističke parcele 42.500 metara kvadratnih, od čega je u vlasništvu “Rokšpeda” 24,3 hiljade kvadrata, a ostatak je predviđen za priobalni pojas koji pripada toj lokaciji.

”Rokšped” je 2006. godine kupio hotel “Galeb”, koji je potom srušio i na čijoj je lokaciji trebalo da izgradi novi hotel, ali tu obavezu nije ispunio. “Rokšped” je kupio hotel za 5,75 miliona i obavezao se da će u njega da uloži 15,4 miliona i da će imati pet zvjezdica. Umjesto toga, hotel je srušen početkom 2008. godine, a vlasnik je na istom mjestu, shodno aneksu ugovora, najavio gradnju novog objekta kojeg nikad nije sagradio.

Nakon šesnaest godina, koje su obilježile razne kontroverze, opstrukcije, kršenje zakona i ugovora, obmane i sudski procesi, saga o izgradnji hotela “Galeb” u Ulcinju sada je ušla je u novu eru.

Predsjednik ulcinjskog odbora Građanskog pokreta URA Omer Bajraktari za “Vijesti” je ocijenio da je privatizacija hotela “Galeb” bila jedna od najkontroverznijih i jedna od najštetnijih u opštini Ulcinj po nekoliko osnova.

”Prvi kontroverzni osnov je nepoštovanje zakona i ugovora. To kažem iz prostog razloga jer da su se poštovali zakon i osnovni ugovor na današnji dan bi u “Galebu” bilo smješteno nekoliko stotina turista”, kazao je Bajraktari “Vijestima”.

Tvrdi da je poraz za sve državne i lokalne institucije što se dozvolilo da hotel “Galeb” doživi ovo što je doživio i da ta lokacija danas služi kao parking mjesto.

Bajraktari je ocijenio da je druga dimenzija problematične privatizacije “Galeba” u turističkom i ekonomskom smislu.

”Rušenjem ovog hotela, u Ulcinju je ubijen pravi turizam, urbani dio grada ima manju vrijednost i turizam je pošao u nepoželjnom pravcu”, ocijenio je Bajraktari.

Siguran je da će nova Vlada uložiti maksimalne napore da na toj lokaciji bude izgrađen novi hotel i da nas malo dijeli od toga.

”Hotel sa kojim bi počela nova era ulcinjskog turizma - malo nas dijeli od toga da počne realizacija projekta. Novi vlasnik će morati da poštuje sve ugovore i moraće u najkraćem mogućem roku početi sa realizacijom tog investicionog poduhvata. Siguran sam da će i nova lokalna uprava biti servis tog poduhvata. Sa novim hotelima eksluzivne kategorije na lokaciji bivših hotela “Galeb” i “Jadran”, Ulcinj će se na velika vrata vratiti na zasluženo mjesto elitne turističke mape Evrope”, kazao je Bajraktari.

Gradnju novog hotela sa pet zvjezdica sada najavljuje firma koja je osnovana u martu 2020. godine. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, zemljište je prodato više nego što je “Rokšped” kupio “Galeb” na tom zemljištu, čiji je u početku bio korisnik da bi se prije dvije godine upisao kao formalni vlasnik.

”S obzirom na tradiciju i renome nekadašnjeg hotela “Galeb”, koji je bio jedan od simbola grada Ulcinja, cilj nam je da na ovoj lokaciji izgradimo resort kategorije pet zvjezdica po najvećim standardima hotelske industrije, vraćajući ponovo stari sjaj ovoj lokaciji. Uvjereni smo da novo vrijeme za Galeb tek dolazi”, rekli su nedavno “Vijestima” iz kotorske kompanije.

Kako su iz kotorske kompanije objasnili, za izradu projektne dokumentacije budućeg hotela biće angažovani renomirani saradnici iz inostranstva, kako bi se u ovom procesu primijenili aktuelni trendovi i najviši međunarodni standardi u hotelskom biznisu.

Četiri dana prije parlamentranih izbora 30. avgusta 2020. godine, Vlada premijera Duška Markovića povukla je tužbu protiv “Rokšpeda” u parničnom postupku pred Osnovnim sudom u Ulcinju i time stavila tačku na pitanje vlasništva nad zemljištem, a podgorička kompanija nije ispoštovala obaveze definisane ugovorom koje je imala sa državom.

Zamjenik zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države je 26. avgusta 2020. godine obavijestio ulcinjski sud da se odriče tužbenog zahtjeva protiv “Rokšpeda”. Iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) “Vijestima” je ranije rečeno da nemaju informaciju o tome zašto je Vlada povukla tužbu po pitanju vlasništva nad zemljištem nekadašnjeg hotela “Galeb”.

Novi vlasnik će morati da poštuje sve ugovore i moraće u najkraćem mogućem roku početi sa realizacijom tog investiionog poduhvata. Siguran sam da će i nova lokalna uprava biti servis tog poduhvata, kaže Barjaktari

Nepravda prema arhitekti Bevenji

”Ne sjećam se tačno koje godine sam podnio tužbu sudu u Ulcinju za zaštitu autorskih prava sa predlogom privremene mjere da se zabrani rušenje hotela “Galeb” do okončanja sudskog postupka. Tužilac je bio sada pokojni arhitekta Miodrag Bevenja, po čijem projektu je rađen hotel “Galeb” nakon zemljotresa 1979”, rekao je za “Vijesti” advokat Zoran Piperović sjećajući se kako su prilikom rušenja “Galeba” grubo povrijeđena autorska prava Bevenje.

Sjeća se i sastanka u hotelu “Crna Gora”, kome su prisustvovali Bevenja i predstavnici kupca.

”Meni je njihov arhitekta iz Sarajeva tada kazao da je hotel seizmički nestabilan. Na moju opasku da je građen poslije zemljotresa, zaćutao je”, kaže Piperović.

U međuvremenu, u jednom dnevnom listu, Piperović je pozvao VDT Ranku Čarapić da se uključi u slučaj.

”Iz prostog razloga jer je ugovor bio normiran pod raskidnim uslovom - ako onaj ko je kupio hotel ne uradi ulaganje i zapošljavanje, ugovor se raskida. Nije reagovala a nijesu ni drugi”, kaže on i sjeća se kada su predstavnici ulcinjskog suda u prisustvu parničnih stranaka, izašli na lice mjesta da utvrde opravdanost predloga o izricanju privremene mjere.

”Mogli su vidjeti bager koji je već rušio objekat. Uprkos tome, sud nije htio da usvoji mjeru i rušenje se nastavilo. Kazao sam tada arhitekti da povuče tužbu jer je očito da će postati bespredmetna ili da mu otkažem punomoćje a on da nastavi sa drugim advokatom”, kaže on.

Hotel je brzo nakon toga srušen.

”Bevenja je “digao” ruke uvidjevši da smo zbilja nemoćni. Hotelu je bilo presuđeno uz frapantan muk države. Moj prijatelj Miodrag Bevenja je umro. Umrlo je i njegovo remek djelo. Valjda je tako trebalo”, kaže Piperović.

Bonus video: